Trevliga nedslag i skolans verklighet

Rönninge skola vid sommaravslutning.
Rönninge skola vid sommaravslutning.

Nyligen har jag besökt Säbyskolan och Rönninge skola. Jag brukar utnyttja de relativt tomma utrymmena i sammanträdeskalendern i januari och augusti till att göra en del nedslag i verkligheten.

Jag gick själv på Säbyskolan (Säbytorps rektorsområde inkl. Skyttorpsskolan) ett år på 70-talet, när ABBA vann med ”Waterloo”. Jag ska inte förneka att det var en liten nostalgikick att komma dit igen. Sedan den tiden har skolan dock gått igenom 3-4 om- och/eller tillbyggnationer. Då var skolan en ren högstadieskola, hårt belastad med många elever i det uppväxande Salem. Idag går elever fr o m år 4 t o m år 9 på Säbyskolan. Av vår tidigare ”skåphall” med sittbänkar har det blivit ”fritis” bl a.

Säbyskolan visar upp en lugn och kamratlig atmosfär. Rektor Soledad Garcia Garcia visade upp en fräsch och nymålad skola där det var gott om IT-hjälpmedel som laptops och ”smartwalls”. Jag blev imponerad på en lektion i hemkunskap där man penetrerade potatis, d v s eleverna skulle planera och senare laga potatisrätter med utgångspunkt från ekonomi, hälsa och miljö. Ett intressant upplägg som vi kanske är många som borde ta till oss.

På Rönninge skola,med dess anrika stenhus från 1906, mötte rektor Glenn Nilsson med en lugn och omtänksam miljö. Skolan byggdes nästan helt ny på mitten av 1990-talet, med nyskapande konstruktioner där alla klasser fick egna entréer, hemklassrum samt matsal och bibliotek ingår som öppna planlösningar på trägolv, som ger sänker den allmänna ljudnivån och ser trevliga ut. Ventilationssystemet var också nydanande. Alla byggnadstekniska visioner har inte hållit. Men det var trevligt att se loften i klassrummen utnyttjas. Ombyggnaden till tillagningskök verkar också ha fungerat bra. Jag fick några trevliga, korta glimtar av en lektion i franska samt ett besök i en 1:a som bekräftade intrycken.

Sammanfattningsvis: två väl använda eftermiddagar hos engagerade rektorer som trivdes och var stolta över sina skolor, med all rätt. Tack Soledad och Glenn för att jag fick komma!

En kommentar på “Trevliga nedslag i skolans verklighet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s