”Erika Ullberg släpper lös Lützendimman”

Stockholm Public Transport

När SL nu lanserat ”Reskassan” med vissa bekymmer tar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) chansen att försöka sänka SL:s prissystem. Eftersom ”Reskassan” initialt upplevs som krånglig ska hela zonsystemet bort, framgår det av en debattartikel i DN. Erika får det att låta som om zonsystemet införts av Alliansen under senare tid. I själva verket är vi nog oerhört många som vet att zonsystemet har funnits så länge SL-kortet har funnits, sedan 70-talet.

Under ett par år före Alliansens valseger i landstinget 2006, trumfade den dåvarande vänstermajoriteten igenom en enhetstaxa som höll på att dränera SL:s intäkter med flera hundra miljoner om året. Enhetstaxan var väldigt lågt satt, det skulle vara lika billigt – 20 kr – att ta tåget från Södertälje till Märsta (76 km) som att ta T-banan från Fridhemsplan till S:t Eriksplan (1 km).

Av varje miljon som kollektivtrafiken kostar betalar resenärerna (m m) i snitt den ena hälften och skattebetalarna den andra halvparten. Ska vi klara av att upprätthålla och bygga ut en ambitiös kollektivtrafik måste vi också ha intäkter som är kopplade till kostnaderna. Om man reser måste man betala en viss del själv. Utformar vi taxesystem som vältrar över mer kostnader på ett anonymt skattekollektiv kommer inte skattepengarna att räcka till allt, framför allt inte till de investeringar som behövs. När Erika Ullberg pläderar för enhetstaxa släpper hon lös Lützen-dimman över resenärernas kostnadsmedvetande. Jag vill påstå att Socialdemokraterna därmed försvårar SL:s finansiering, både på kort och lång sikt. Detta tycks dock inte bekymra det parti som en gång var med och byggde ut tunnelbanan, pendeltågen och busstrafiken. Allt det vi idag betraktar som självklart, men som också måste betalas.

Intressant?

Debattartikel i DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s