Snabbare statligt ältande

Bostadsminister Stefan Attefall (KD).(Foto: Regeringskansliet)
Bostadsminister Stefan Attefall (KD).
(Foto: Regeringskansliet)

Det är bra när staten levererar. Statsrådet Stefan Attefall begärde under förra året att Stockholmskommunerna skulle öka sitt bostadsbyggande. Från oss fick han då repliken att överprövningsmaskineriet i form av länsstyrelser, regering och domstolar, måste förbättras. Idag kan överklagade detaljplaners handläggningstid ibland räknas i år, inte i månader. Detta är tillkortakommanden som är förödande för bostadsbyggandet, såväl för kommuner som byggare, inte minst för de som efterfrågar bostäder.

Nu meddelas att regeringen anslagit mer pengar till länsstyrelserna för att snabba upp överprövningsprocessen, sammanlagt 120 miljoner under tre år. Men de ökade anslagen kopplas också till skärpta krav på länsstyrelserna genom att regeringen fastställer mål för handläggningstiderna. Beträffande detaljplaner ska 75 % av ärendena vara avgjorda inom tre månader, 90 % inom fyra månader.

Stefan Attefall säger i pressmeddelandet:

”Idag kan det ta upp till tio år från det att ett bygge börjar planeras till dess att spaden sätts i marken, och det är helt orimligt. Vi behöver bygga mer och snabbare i Sverige, och då är en viktig pusselbit att komma tillrätta med de långa handläggningsprocesserna. ”

Detta är ett bra initiativ från regeringen. Det är viktigt att staten ställer höga krav på sin egen organisation, nämligen länsstyrelserna. Då återstår två angelägna önskemål på regeringen: dels att följa upp att de nysatta målen fungerar och uppnås, dels att ta tag i strandskyddslagstiftningen. Miljöbalkens regler försvårar bostadsbyggande även på de sjö- och kustnära områden som många efterfrågar. Detta kan ske utan att allmönhetens tillgång till strandpromenader minskas. Snarare kan fler områden öppnas upp för allmänheten om de rigida strandskyddsreglerna mjukas upp.

Ökat bostadsbyggande handlar inte bara om att politiker och byggare ska vilja. Det är inte heller enbart en fråga om det finns mark och kunder som efterfrågar någonstans att bo. Det handlar inte minst om att den demokratiska processen ska fungera.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s