Tack för din epok, Erik Langby!

Erik Langby, avgår som kommunalråd i Nacka efter 30 år.
Erik Langby, avgår som kommunalråd i Nacka efter 30 år.

Idag har jag varit med om något sjusärdeles viktigt. Vi lär ha varit ungefär 600 anmälda som tackade av Erik Langby för hans 30 år som moderat kommunalråd i Nacka. Det var en stilig mottagning Nacka kommun ordnat. Kön var lång och det var tidsprogrammerade tacktal eller nummerlapp som gällde.

Till Erik framförde jag följande:

”Hur tackar man av en förtroendevald som innehaft sin post i hela 30 år? Trettio år som kommunstyrelsens ordförande och fyrtio år i Nackas fullmäktige. Ja, man försöker ta reda på vad legenden säger. Legenden, eller ska vi säga Erikskrönikan? Legenden talar om en ung man som kom in i det nyligen sammanslagna Stor-Nackas fullmäktige 1973 (tidigare Nacka, Saltsjö-Boo och Saltsjöbadens kommuner). Den unge mannen var ideologisk medveten, lugn och sansad, ja, han var nog aldrig riktigt så ung, han var nog snarare rätt vuxen i sin roll, redan då.

Erik tog över kommunalrådsposten efter sin tidigare mattelärare. Det säger en hel del om kompetensen för att ta hand om den kommunala budgeten. Vi känner Erik som pragmatisk, ideologisk drivande, modig och lite försenad. Ideologisk drivande genom valfrihetsrevolutionen som utmanade den socialdemokratiska välfärdshegemonin. Man talar om Lex Sarah och Lex Maria, som ju har en mer illavarslande innebörd, men de valfrihetssystem som nu blivit LOV-lagstiftningen borde egentligen benämnas ”Lex Erik”. Det där med försenad syftar på att alla som ska sammanträda med Erik vet att han är oerhört påläst eftersom han utnyttjar förberedelsetiden innan sammanträdet maximalt.

För oss i kommunalrådsgruppen har Erik varit en mycket kunnig inspiratör och god kamrat och kollega. Erik, du är mästaren och vi gesällerna! Vi vill nu önska dig allt gott i fortsättningen tillsammans med Marie och en ökande skara husdjur. Och avslutningsvis: Tack för din epok, Erik!”

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s