Botkyrka samråder om Sandstugan / Uttrans sjukhus

1212SandstuganBotkyrka
Klicka för större bild! (från http://www.botkyrka.se)

Botkyrka kommun har samråd om området Sandstugan som omgärdar Uttrans sjukhus och gränsar i öster till Salem. Inom området ligger också Uttrans grustag där det är tillåtet att utvinna grus t o m 2014. Botkyrkas samrådsmaterial finns här.

Förslaget innehåller 230 bostäder varav 75 i Uttrans sjukhus, 67 radhus i norra delen och 47 friliggande småhus i väster, mot kommungränsen. När grustäkten avslutats kan bostäder bli aktuella i det nuvarande grustaget.

Våra synpunkter är bl a att tacksamt notera att Botkyrka vill anlägga gång- och cykelväg längs KP Arnoldssons väg till vår kommungräns. Denna länk har vi pratat med Botkyrka om ett antal år och den kan nu börja byggas 2014, förutsatt statsbidrag. Vi är fundersamma kring att trafiktrycket på KP Arnoldssons väg och vidare genom Salem ökar. Därför bör Botkyrka undersöka möjligheterna att öka kapaciteten på Eriksbergsvägen och Hågelbyleden, vilket vi också vet att de gör. Vägpassagen förbi Uttrans station bör också förbättras. Vi vill också att Botkyrka kommun justerar ”chikanen” (enkelfilssträckan) vid Tumba bruk.

Även bussfrågorna måste ses över. Det är bättre att Sandstugan får en egen busslinje än att dra upp 725:an i området.

Intressant?

5 kommentarer på “Botkyrka samråder om Sandstugan / Uttrans sjukhus”

  1. Ur Salems perspektiv kunde kanske en relativt omfattande exploatering i grustaget i kombination med en återöppning av Uttrans station vara bra? Då kunde buss 725 trafikera sträckan Uttran Rönninge, vilket kunde innebära att handeln i Salem C och Rönninge C får sig en skjuts på bekostnad av Tumba C.

    Mårten

    1. Kv Sandstugan mellan Uttrans sjukhus och grustaget exploateras först av Botkyrka kommun. Därefter kommer grustaget, också det i Botkyrka kommun. Nej, vi vill att buss 725 fortsätter att gå Rönninge-Tumba station. Det är inte lämpligt (ökad restid på tåget samt investeringsutgifter) att åter öppna Uttrans station och många Salembor har närmare med bussen till Tumba. Dessutom finns det fler bytesmöjligheter där. / Lennart K

    2. Buss 725 är inte helt idealisk på så vis att det är glest mellan de första hållplatserna, och att dessa inte heller är särskilt väl utnyttjade(hållplats Tumba bruksmuseum har heller ingen potential att bli särskilt väl utnyttjad). Att åtgärda avsmalningen av K P Arnoldssons väg kanske heller inte är helt trivialt utan att stänga av vägen, p g a att det är så trångt mot järnvägsspåren. I ett sådant läge skulle åtminstone en provisorisk station i Uttran vara en lyckad lösning under byggtiden; en omdragning av buss 725 via vare sig Tumba bruk eller Vattravägen framstår som särskilt attraktiv, och skulle i bägge fallen kräva vissa ombyggnader samt riskera att uppröra lokalopinionen. Även under en framtida utbyggnad av Tumba centrum, med överdäckning av bussterminalen, kunde en tillfällig flytt av buss 725 till Uttran vara lyckad.

      Argumentet att det finns fler bytesmöjligheter i Tumba är förstås korrekt, men det argumentet kan ju även användas mot Rönninge station? Jag insisterar på att en relativt hög exploatering i Uttrans grustag tillsammans med öppnande av stationen där skulle kunna skapa attraktivt boende med enastående kollektivtrafikförsörjning.

      Mårten

    3. Mårten, det är tvärtom en fördel att inte hållplatserna ligger tätare mellan Tumba och Uttran. Då går det snabbt att komma till Salem med 725:an, mycket snabbare nu än när jag gick i Tumba gymnasium då bussen gick genom Segersjö. Man kan inte heller öppna nya pendeltågsstationer överallt. Tidtabellen förlängs med upp till två minuter. Såväl Rönninge- som Södertäljebor lär ha en del att invända.

      / LK

    4. Visst är det så, men från Uttran är det gångavstånd till Mosshagen och Söderby Park.

      Vill man korta restider kan man förstås även dra in befintliga stationer. På sikt kanske snabbtåg som hoppar över små stationer vore önskvärt.

      För många Salembor kanske det allra bästa i o f s vore en station mellan Uttran och Rönninge, och som fick ersätta den senare. Men de gamla planerna tror jag inte kommunen vågar dra i. 😉

      Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s