En budget om det som är

Hushållning eller önskelistor? (Bild:www.fotolia.com)

Budget betyder hushållning. En budget är en förteckning som visar vad skattepengarna används till. Då borde ju en budgetdebatt i fullmäktige handla om budgetens innehåll, eller hur? Så är det inte i Salem, inte nu längre.  Här handlade debatten om det som inte fanns i budgeten, det man skulle vilja ha råd med, men inte har pengar till.

Budgeten beskrev bl a de ansträngningar den borgerliga majoriteten gjort för att lätta bördorna för Barn- och Utbildningssektorn, som får hantera ett högt löneavtal för lärarna. Oppositionens förslag bestod då dels av bifall till majoritetens förslag, men sedan av tillägg utan finansiering. Om oppositionens förslag skulle ha antagits, hade det medfört ytterligare besparingar eftersom man inte anvisade några nya pengar.

Med stor emfas beskrev oppositionen det man tyckte saknades, medan vi i majoriteten fick konstatera att det inte fanns pengar till vare sig oppositionens önskemål eller de vi själva skulle ha velat framföra. Det blir en underlig debatt när det som diskuteras mest är önskelistor, som inte någon anvisar pengar till. Ännu mer obskyrt är det att se oppositionen debattera detta med ett slags moraliskt överläge, man uppfylls av det som inte är till skillnad från det som verkligen är. Förmodligen är det oppositionens strategi att den borgerliga majoriteten ska drabbas av dåligt samvete. Det går vi inte på.

Tänk er diskussionen hemma vid köksbordet inför semestern. Mamma och Pappa konstaterar att pengarna räcker till en Sverigesemester i två veckor. Därefter vidtar en semesterplanering för en treveckors vistelse på Gran Canaria. Troligt? Meningsfullt?

Undantaget i oppositionen förtjänar faktiskt beröm. Vänsterpartiets Pia Ortiz-Venegas lägger budgetförslag som är finansierade. Hon föreslås en skattehöjning på 23 öre och tar ansvar för det. Det blir mer konstruktivt att debattera då, roligare. Pia gjorde också en insats för att påpeka för (S) och (Mp) att de inte hade finansierat sina förslag. Tack för hjälpen!

Rönningepartiet hade inga direkt ofinansierade förslag, de biföll nästan allt i den borgerliga majoritetens budget. Mikael Israelsson och Patrik Veijby (Röp) fokuserar på några få enstaka detaljer, förutom att de vill bromsa/stoppa utbyggnaden i Rönninge. I torsdags ville de slå samman två vakanta controllertjänster till en. Problemet var att det bara finns en obesatt controllertjänst. Yrkandet ändrades då till att se över controllertjänsterna. Dessa ”controllertjänster” är till dominerande delen ekonomtjänster, en kategori tjänster där vi redan har en mycket slimmad organisation. Röp ville också minska den administrativa personalen i skolorna. Det är inget bra förslag. Lärare och rektorer kämpar med administrativa uppgifter som ökat kraftigt. Därför avslogs förslaget.

Summa summarum: den borgerliga majoritetens budget antogs. Det innebär oförändrad skatt, fortsatt god kvalitet i verksamheten trots vissa besparingar. I stort sett fanns inga andra förslag på hur skattepengarna skulle användas än den borgerliga majoritetens, bara önskelistor.

Intressant?                          Budgetanförande                  Kommunstyrelsens förslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s