Vad hände med bilen i Uttringe?

För en tid sedan lämnades en bil i ”skarpa kurvan” nere i Uttringe efter en polisjakt. Trots kontakter hörde inte fordonsägaren av sig. Polisen ansåg inte att bilen var deras problem. Kommunens inledande hållning var densamma. Varför?

Det finns två anledningar. Bilen stod på privat mark. Lagstiftning och föreskrifter är numera sådana att det är väldigt omständligt att frakta bort bilar. Lagstiftningen verkar stå helt på fordonsägarens sida, absolut inte på de drabbade markägarnas.

Övergivna bilar förfular miljön, kan utgöra en trafikfara och lockar till sig bilentusiaster med en splittrad uppfattning om äganderätt. Min uppfattning är att kommunen måste göra allt för att snabbt kunna avlägsna övergivna bilar på kommunal mark. När bilar överges i större bostadsområden med fastighetsförvaltande ägare, som t ex Akelius flerbostadsområden, centrumområden m fl, är det markägaren som måste ta sitt ansvar fullt ut. Kommunen ska dock påpeka förekomsten av övergivna bilar för dessa fastighetsägare.

Hamnar bilar på enskilda privata fastigheter som villor eller småhus, medför lagstiftningen att dessa måste ta ett förstahandsansvar. Dock bör kommunen hjälpa till så gott det går med att anvisa myndighetskontakter m m. Att bara slå ifrån sig problemet är inte OK.

Hur gick det då med bilen nere i Uttringe? Eftersom bilen kunde konstateras äventyra trafiksäkerheten så kunde kommunen flytta på den. Det skedde för en vecka sedan.

One thought on “Vad hände med bilen i Uttringe?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s