Presidentvalet – uppdatering

05.43  Valet bekräftar hur svårt det är för en utmanare att betvinga en sittande president, även med den hackande ekonomin. Min gissning är att Obama även kommer att ta hem ”the popular vote”, d v s en majoritet bland samtliga röster. Lite spännande är det fortfarande att följa Florida.

05.18  CNN förklarar Obama som vinnare, Ohio anses klart för presidenten. Avgörandet kom snabbare än väntat.

05.05  Det börjar närma sig nu, 249-191 i Obamas favör och 90% av rösterna räknade i Florida. CNN förutser att Obama vinner Iowa, ännu en ”battleground state”, samt New Mexico. CNN förkunnar också att Demokraterna kommer att behålla ett tunt, men ändå, grepp om senaten. Sedan tidigare står det klart att Republikanerna behåller representanthuset.

04:20  Romney får inte med sig några ”battleground-states”. New Hampshire och Pennsylvania går till Obama. Ohio tightar till sig, Florida osannolikt jämnt. På CNN har de tydligen bestämt sig. Nu är det eftervalsanalys om de omprövningar Republikanerna står inför.

Amerikanska valvakor är en idealisk kombination för oss politikernördar som också älskar geografi. Här kan man klicka sig ned till minsta county på den amerikanska mellanvästern.  Majoritetsval i enmansvalkretsar bjuder på helt andra dimensioner än ”SIFO-Sverige”, knappast mer demokratiskt, men spännande.

03:15  Knallhårt i Florida, 50-50 då nära 80% av distrikten rapporterat. Hittills slår Florida nästan sitt eget rekord i spänning från år 2000. Obama verkar dock ha kommandot i Ohio.

03.00  Obama tar hem Michigan klart, den första nyheten som sticker ut en del. CNN nämner räddningen av bilindustrin som orsak. Keynesianismen lever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s