SRV Återvinning visar dåligt miljötänkande

SRV Återvinning beslöt i torsdags föreslå en begränsning av antalet besök på återvinningscentralerna (ÅVC) till max 20 per år. Idag är antalet obegränsat. Till ÅVC lämnar man plast, textilier, kartonger, trädgårdsavfall, batterier, möbler, apparater, kylskåp etc. Styrelsen var inte enig.

Under fördiskussionerna har Salems kommun varit starka motståndare till detta förslag. Salemborna är de som besöker sin ÅVC mest. Vi är väldigt kritiska.

SRV:s förslag visar brist på miljötänkande. Det är bra om privatpersoner ökar återvinningen genom att besöka ÅVC:n ofta. Då kan större mängder återvinnas. Annars finns risken att avfallet hamnar i naturen. En annan nackdel är att en begränsning tvingar hushållen att mellanlagra avfall i bostäderna.

Förslaget visar också på bristande kundfokus. Problemets ursprung är att en del företagare missbrukar privatkort istället för att köpa företagskort. SRV:s styrelse gör det mycket enkelt för sig när man låter hushållskunderna betala för detta genom sämre service. Dessutom vill man införa en begränsning utan att reducera hushållstaxan.

Slutligen visar förslaget att SRV:s styrelse inte lyssnar på sina ägarkommuner. På ägarträffen sex dagar före styrelsemötet var samtliga fem ägarkommuner tveksamma eller helt emot.

SRV:s förslag ska nu tas upp i respektive kommun. Med kännedom om opinionen i Salem kan jag redan nu säga att det inte lär gå igenom i vår kommun.

6 kommentarer på “SRV Återvinning visar dåligt miljötänkande”

 1. Det förefaller som om SRV styrelse inte går ägarnas intressen tillhanda. Brukar man inte byta sådana styrelser?

  F ö så kan nog företagare ta med sig sina sopor även inom 20 orivata besök.

  1. Vi får se om kommunala bolag fungerar som normala bolag därvidlag.

   Jag håller med dig om att företagare kan missbruka privatkort även med max 20 privata besök.

   / Lennart K

 2. Läge att ta in offerter från andra än SRV?

  Bra att man har släppt in välgörenheten i containern. Mer sådant. Inte bara Myrorna.
  Se på Stjärnhov t ex — Reuseit, heter de inte så? Salems kommun kan väl bjuda in sådana företag, det är tokigt att förstöra hela saker, och ekonomiskt tok dessutom. Jag ger gärna bort grejer till vanliga loppisar, det försörjer ju några.

 3. Vi som bor i Akelius lägenheter får redan betala för sopor som borde tas om hand av sopstationen.Sophanteringen är en mycke stor del av vår hyra.Klart ska sopsorteringen vara tillgänlig iallra högsta grad. Salems politker stå på er det är viktigt.Lycka till !!

 4. Jag bor i Huddinge, men jag tycker att ni politiker, allra helst på borgerliga sidan, måste sluta acceptera SRV:s förvridna verklighetssyn. För inte diskussionen i deras Bizzaro World, utan i verkligheten.

  Företagare är inte samhällsfientliga varelser som smyger i buskarna för att förstöra SRV:s verksamhet!

  Mycket, mycket få företag skulle ens överväga att inte teckna ett eget avtal. De hyr lokal, har telefon, vatten, avlopp, försäkring etc etc. Varför skulle de vägra teckna avtal om just avfallshantering?

  Det kan möjligen vara ett ”problem” med en del riktigt små RUT/ROT-företagare, men då kan man ju verkligen undra… Om jag klipper häcken och åker ned med klippet, så täcks det av mitt avtal. Om jag hyr någon som klipper häcken, varför måste jag då betala företaget för deras avtal? Det är ju mitt klipp från min fastighet?

  Men, framför allt, detta KAN INTE vara ett stort problem för SRV.

  Förvägra SRV problemformuleringsprivilegiet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s