Alliansen levererar på Södertörn

Landstingets trafiknämnd fattade i tisdags beslut om Spårväg Syd. Kommentarerna i media blev ymniga. En särskild ”point” är värd sin alldeles speciella uppmärksamhet.

Troligtvis är det enighet över partigränserna om Spårväg Syd. Socialdemokraterna ville visserligen utreda ytterligare, men jag ser det yrkandet som situationsanpassat, man förmår inte tillstyrka ett alliansförslag om att bygga ny spårväg. Bloggkollegan Peter Anderssons inlägg är ett bra exempel på kluvenheten.

Spårvägen har sedan länge blivit ett slags ”lackmustest” på viljan att lyfta Södertörns möjligheter. Utbyggd infrastruktur på tvären mellan de regionala kärnorna i Flemingsberg och Kungens Kurva/Skärholmen skapar bostäder, arbetstillfällen, attraktivitet och framåtanda.

Vänstersidan har länge antytt att Alliansens företrädare på inte kan sätta handling bakom orden om Södertörn. På något sätt har försöket till underliggande budskap varit att endast socialdemokrater kan tala för den södra länsdelen. Jag har själv deltagit i en del sådana debatter, särskilt i landstinget, där det talades om att Alliansen skulle ”vika ner sig” förekom. Samtidigt ville man själv ge intrycket av att det bara var att lägga ut spåren, arbetsplaner, detaljplaner m m förekom inte i diskussionen. Ibland talar man om ”rallarswingar” men här blev vissa landstingspolitiker rallare så till den milda grad att PBL åkte in på ett stickspår.

Därför känns det bra att konstatera faktum nu när beslutet är fattat. Mycket arbete återstår med förhandlingar, ”lobbying” och planering. Frågan är bara om och när Erika Ullberg och (S)-gruppen åter vill ansluta sig till de politiker från M, C, Kd, Fp och Mp som klart uttalade sig för att bygga Spårväg Syd? För Södertörns och hela länets skull.

Intressant?                                      Beslutet                     Tidigare inlägg

11 thoughts on “Alliansen levererar på Södertörn”

 1. Var finner jag en karta med spårtankarna?

  Fantastiskt att man lyckats försöka knyta ihop K Kurva med Flemingsberg. Inte bara spår förmodar jag. Är Huddinge kommun med på noterna?

  1. Ja, Huddinge är lokomotivet. Huddinges bostads- och arbetsplatsplaner är nyckelfaktorn för att förhandla fram ett positivt resultat med staten för statliga pengar till spårvägen. / Lennart

  2. Intressant. Glömstaskogen verkar ha varit helig, naturreservat nästan. Och att åka med bil från Skärholmen till IKEA i Kurvan gör vemsomhelst gråhårig; ingen GPS klarar det… bara några få taxichaufförer. Det torde bero på konkurrensen mellan STHLM Stad och Huddingekurvan. Där drog väl Skärholmen ett kort strå. Men nu – sams igen? Eller förlängs spåret mot Skärholmen först i en dimmig framtid? Det är väl länet, inte Huddinge, som bestämmer….

  1. Menar du att bilden med spår-gräs är från Malmö? Ett fotografi eller en idébild?
   Kanske väl romantiskt, jag begär inte gräs mellan spåren. Men det är viktigt med ärlighet.

 2. Valter! Bilden är från en internationell bildbank, men jag valde den med gräset för att det är min vision av hur jag hoppas det kan se ut på lämplig del av sträckan, när vi väl kommer så långt. / Lennart

  1. Tack Lennert, då förstår jag. Visioner är viktiga. Jag hoppades på sol i morgon, men prognoserna försämras successivt… konstigt. Vill meteorologer bli ”gillade”? En sak dessa mörkar om är vetskapen om höstdimmor, de finns sällan med, förrän man drar upp rullgardinen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s