Lastbilsvåg, radar och fartskyltar till Södertälje

Catharina Elmsäter-Svärd och undertecknad. Den lysande trafikinformationen ses i bakgrunden, klicka för förstoring. (Foto: Elisabeth Ståhl, Salems kommun)

Den svarta informationstavlan över E4/E20 vid Lindhov tändes plötsligt och tre hastighetsbegränsningsskyltar (100 km/h) visades när infrastrukturministern invigde hela sträckan Hallunda-Moraberg med trafikinformationssystem. Förutom Catharina Elmsäter-Svärd var Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, dess regionchef Helena Sundberg och ett antal politiker och tjänstemän på plats (vid norra sidan av motorvägen).

De sex körfälten är klara sedan länge ända fram till Moraberg. Vi hade en delinvigning när sträckan till Salem öppnades i snögloppet för något år sedan. Enligt Trafikverket har de kunnat märka en minskning av olyckorna och köerna vid Salems trafikplats.

Kövarningssystemet är häftigt! Tung trafik vägs genom ”räfflor” vid Hallunda trafikplats. Det innebär betydligt bättre hjälpmedel för Trafikpolisen att övervaka och åtgärda alltför tung trafik, som sliter oerhört hårt på underlaget. Det finns ett heltäckande radarsystem som på ett ögonblick kan detektera vilda djur, människor som förirrat sig ut på motorvägen, last som tappats eller stillastående fordon. Larmet går, operatören kan stänga av en fil och förvarna genom informationsskyltarna. Dessutom, det vi alla sett på andra håll, finns ett system för att känna av trafikintensiteten och styra fram lägre och jämnare fart genom rekommenderade hastigheter, men också formella hastighetsbegränsningar.

Utökningen till sex körfält och detta trafikinformationssystem (som är ”state-of-the art”) är mycket värdefulla satsningar i rättan tid för invånarna i sydvästra Stockholmsregionen och många fler genomfartstrafikanter. Gunnar Malm, generaldirektör för Trafikverket, pekade på att hela paketet kostat endast 350 miljoner och kunnat byggas om inom befintligt vägområde, en s k trimningsåtgärd. Att bygga nytt hade kostat det tiodubbla och tagit längre tid. Således, en utmärkt lösning som höll tidplanen!

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s