Segregerad i odemokratisk skola?

Igår blev ett antal politiker vänligt trakterade av Lärarnas Riksförbund på ”Skolans dag”på Hågelby i Tumba.  Apertifen var en charmant retorisk uppvisning av Skolverkets förre generaldirektör Per Thullberg. Vi har stiftat bekantskap med varandra sedan tidigare i hans egenskap som rektor för Södertörns Högskola.

Det är inte att ta miste på vilken analys som lett Per Thullberg i hans skolgärning. Per konstaterade att den svenska skolan tappat i kunskapsnivå, att den inte längre kompenserar mellan elever med skild social bakgrund, att skolan därmed inte var demokratisk på samma sätt som tidigare, att det fria skolvalet lett till segregation och slutligen att kommunerna knappast sköter sitt uppdrag att styra skolan. Detta var ingalunda lösa hypoteser, den akademiska språkdräkten fanns där liksom den stadiga logiken.

Jag är inte skolpolitiker nog att slunga fram den faktaunderbyggnad som krävs för att,  matcha Pers beskrivning. Men jag påstår att Per Thullberg missade att nämna att det fria skolvalet ger de elever och föräldrar som vill, oavsett social bakgrund, en ny frihetsdimension att satsa på sin kunskapsutveckling jämfört med den tidigare, obligatoriska skolplaceringen. Detta ökar den sociala rörligheten och ger dynamik åt skolsystemet.

Per Thullberg uttalade ohörbar men märkbar, underliggande kritik mot penningbristen, figurativt förankrad i kommunaliseringen på 1990-talet, givandes illusionen att ett förstatligande i nutid var lösningen. Jag påstår att Per Thullberg bortser från att skolan, om den varit kvar i statligt huvudmannaskap, knappast klarat sig undan de besparingar som inte minst statsbudgeten fick genomgå vid den tiden då Göran Persson (S) började som skolminister och sedan blev finansminister…

Slutligen, apropå diskussionen om vem som ska styra skolan är min enkla fråga: Låter sig skolan styras?

Ett stort tack till Lärarnas Riksförbund för en trevlig kväll. Den gav många nya infallsvinklar och synpunkter. Tack också till Per för ett inspirerande föredrag. Det är så jag vill bli provocerad.

Intressant?                  Lärarnas Riksförbund

One thought on “Segregerad i odemokratisk skola?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s