Tre timmar om Rönninge centrum

Det blev en lång debatt i fullmäktige. Det var en bred och mångfacetterad samt intensiv diskussion med många deltagare. Vi moderater är inte alltid de flitigaste i talarstolen, men den här gången var vi många, sju stycken.

I mitt inledningsanförande (läs här) försökte jag peka på vår viktiga uppgift som förtroendevalda, att se till allmänintresset, till framtiden och plädera för det som är möjligt att genomföra. Andra, framför allt Delmon Haffo, tog upp framtidsperspektivet för de yngre i kommunen. De kommande seniorernas intresse av att kunna sälja sina villor och flytta in i centrumnära lägenheter belystes bra av Yvonne Berglund och Ulla Wickstein. Björn Kvist och Lennart Ejenäs underströk att projektet måste vara ekonomiskt genomförbart och riktade sig främst mot Rönningepartiets propaganda om att bygga ett nytt Trosa i Rönninge.

Arne Närström och Tommy Eklund (S), Mia Franzén (Fp), Håkan Paulson (Kd) och Pia Ortiz-Venegas (V) pekade på bostadsbyggandets betydelse för kommunens invånare och hela länet. Arne Närström sade bl a att han inte ville lägga skattekronor på att subventionera bostäder, men däremot på infrastruktur i och kring centrum. Pia Ortiz-Venegas sade att ”De partier som ville ha bort ‘Tornet’ vill inte ta konsekvenserna av det. De vill äta kakan och ha den kvar.” Ankie Bosander (C) hade eget yrkande, men underström att det är viktigt att bygga bostäder i Rönninge centrum. Detsamma gällde Mats Nittve (MP) som också lade ett eget yrkande, där partiet föreslår 100 lägenheter i centrum m m (endast 15 färre än KS-förslaget).

Rönningepartiets Mikael Israelsson och Rolf Fällström var ensamna om att inte ha något yrkande som gav något konkret besked om att man ville ha bostäder i Rönninge centrum. Pressad på detta hävdade Israelsson att Röp ”vill bygga”, men när det gällde att nämna plats blev beskedet ”Vi vill bygga i Salem”.

Undertecknad pressade Röp på deras halv- och osanningar i partiets informationsblad. Trots att de i fullmäktige medgav att Länsstyrelsen säger att det är möjligt att bygga 26 m från järnvägen (som programmet anger) vidhåller de formuleringar på sin hemsida om säger ”Allt pekar på att 26 m är för nära…”. Trots att inget bullerplank är planerat eller inritat står de fast vid formuleringar att bullerplank ”planeras” och att ”ett långt och högt bullerplank” kommer att krävas ”som kommer att dela centrum mitt itu”. Det är trist att behöva konstatera det, men vi har i Salemspolitiken fått ett parti som bygger sin politik på osanningar!

Ett rentav bisarrt inslag i debatten är det som en del av oss trodde var lösa funderingar från Rönningepartiets sida. Men Rolf Fällström (Röp) bekräftade återigen på direkt fråga att partiet vill riva Skönviksgården, försöka köpa loss mark borta vid Rönninge kungsgård och uppföra ett nytt äldreboende där, detta för att frigöra mark i Rönninge centrum. Att riva ett fungerande äldreboende är totalt uteslutet, man flyttar inte på äldre kommuninvånare på det viset. Att ovanpå detta laborera med rivningar, nybyggen och dyr mark som om man satt och spelade ”Monopol” är…vi nöjer oss med att säga avslöjande.

Under omröstningen blev inledningsvis kommunstyrelsens förslag huvudförslag. I den första förberedande voteringen ställdes Röp:s yrkande mot Centerns, varvid Centerns vann med 5-2 (23 ledamöter avstod). Centerns yrkande ställdes senare mot MP:s och vann åter med 5-2 (23 avstod). I slutvoteringen ställdes sedan C:s yrkande mot KS’, resultatet blev 25 röster för KS’ (M, S, Fp, KD och V), 3 röster för C:s (C, MP) samt 2 som avstod (Röp).

Därmed var fullmäktige efter tre timmar klara med första ärendet på agendan…

Intressant?

2 thoughts on “Tre timmar om Rönninge centrum”

 1. Rönningepartiets företrädare passar nog bättre till att skriva politisk satir, eftersom de redan ofrivilligt gör sig skyldiga till sådan.
  Det senaste informationsbladet från RöP är ju helt löjeväckande i sina kreativa osanningar.

 2. Enfråge- och stadsdelspartier etablerar sig i bland annat i Stockholms kranskomuner. Många blir fleråriga; möjligen Rönningepartiet?
  Jag hade hoppats att Röp skulle hålla var de lovade från start; bredda medborgarinflytande och verka för ökad transparens!
  Vad skall nu vi åldringar hoppas på när Röp än en gång upprepar idén om att riva Skönviksgården och bygga ett nytt äldreboende vid Kungsgården på mark kommunen ej äger.
  Har Rolf och Micke försvävats tanken att vi äldre ”de sista ljuva åren” vill ha närhet till bra boende, service och en mötesplats med yngre generationer.
  Det senaste inte minst viktigt eftersom många äldre saknar anhöriga som orkar bry sig om dem och äldreboendet ”endast” erbjudet sådant via omsorgen; absolut inte att underskatta.
  Vi vill vara oberoende av andras tjänster för att ta oss till denna service. Det skall räcka med en rollator eller elmoppe.
  Hur ungdomar som Rolf och Micke kan vara så stockkonservativa att de vill förhindra ett ökat bostadsbyggande är obegripligt; att så unga män inte såg skönheten i ”Tornets” arkitektur (en blandning av östasiatiskt 1400-tal och västerlänskt 2000-tal) är varken mer eller mindre än en katastrof.
  Att ni stal ”Tornet” kommer ni att få stå för inför kommande generationer; är ni vuxna att inkläda er detta ansvar? Jag tvivlar! Och ”snälla, snälla” kom inte än en gång dragandes med ”solförmörkelse”.
  Jonny
  80-årig grinig gubbe med sinne för skön konst och arkitektur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s