”Vi gör ett levande Rönninge centrum möjligt”

Inledningsanförande från debatten i fullmäktige:
Herr ordförande, fullmäktigeledamöter och alla åhörare, vi som sitter här i kommunfullmäktige har ett mandat från väljarna, givet i val 2010.
Varför väljer man kommunpolitiker?

Vårt uppdrag är att se till människors behov i samspel med samhällets utveckling. Men vi är inte 31 ledamöter i Salems kommunfullmäktige som ska bygga vårt uppdrag på 31 eller ännu fler olika intressen. Vi ska väga samman de behov vi ser, de signaler vi får med vår egen kunskap och politiska inriktning. Vi ska väga samman olika särintressen till ett allmänintresse, allmänintresset ska stå över särintressen, inte kapitulera för dem.

Vi ska också hantera allmänna medel, d v s skattebetalarnas pengar. De ska vi göra på ett sådant sätt att skattebetalarnas pengar inte används i onödan, t ex när kommunala projekt bör vara självbärande eller t o m generera överskott. Bostäder är ett typexempel på detta.

Vi som bär väljarnas förtroende har också ett ansvar och uppdrag att se till befolkningsutvecklingen. Till dessa hör bl a att befolkningen i Stockholms län växer. En nödvändig logik bjuder oss då att acceptera att fler och fler vill bo i Salem och Rönninge. Då kan vi heller inte avskärma oss från det faktum att fler och fler av våra egna kommuninvånare kommer att behöva bostäder.

Slutligen har vi som utsetts av väljarna ett uppdrag att se till det som är möjligt. Om man inte har fullständig information kan man unna sig önsketänkanden, men som förtroendevald måste man ganska ofta acceptera förutsättningarna även om man inte gillar dem. Framför allt gäller detta ekonomiska krav. Det är inte alltid vi gillar att ekonomin sätter gränser, men vi vore usla representanter för våra huvudmän om vi låtsades som om obekväma fakta bara kunde skjutas åt sidan som ….

För mig och mitt parti leder detta resonemang fram till en slutsats, som också är ett uppdrag, för att inte säga ett krav på oss: vi kommunpolitiker finns till för att utveckla vårt Salem och Rönninge och Rönninge centrum. Det gäller att utveckla vår hembygd för de drivkrafter som existerar 2020 år framåt, det kräver att fler ska kunna bo i Rönninge centrum, det handlar om att affärslivet ska kunna få ett bättre underlag så att såväl Coop,

Rönninge kaffestuga, Blomsterprinsessan m fl ska kunna se en framtid, det baseras på att Rönninge ska garanteras ett levande centrum med tryggare miljöer genom fler boende, det är också i hög grad kopplat till att Rönninge station säkerställs som ett lokalt resecentrum för hela Salems kommun.

Vi kan inte förverkliga det framtida Rönninge centrum utan ett aktivt samarbete med markägarna och andra intressenter. Vi kan inte heller bygga luftslott på orealistiska planer utan några som helst kalkyler. Vi kan inte med trovärdighet säga att vi vill utforma Rönninge centrum på allehanda sätt utan att presentera någon som vill bygga. Kort sagt, vi kan inte bygga utan byggare, vi kan inte bygga med förlust.

Herr ordförande, fullmäktigeledamöter och åhörare: genom KS’ förslag gör vi ett levande Rönninge centrum möjligt. Det är så vi fyller vårt uppdrag som politiker. Jag vill för Moderaternas del yrka bifall till KS’ förslag.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s