30 år efter Falklandskriget

Många var vi väl som tappade hakan när Argentina ockuperade Falklandsöarna 2 april 1982. Det var en annan tid. Bara några år innan hade fotbolls-VM spelats i Argentina, ackompanjerat av en stark internationell opinion mot den militärjunta som styrt landet under ett antal år. Att invasionen av främmande territorium enbart var möjlig p g a General Galtieris regim, framstod dock som ganska klart redan då.

Det är alltid vanskligt att försöka kommentera historiska skeenden i efterhand, men det var nog inte många som trodde Storbritannien skulle slå tillbaka med en marinoperation på en hel oceans avstånd. Men britterna överraskade alla, inte minst militärerna i Buenos Aires. Engelsmännen genomförde en väldig mobilisering och sände en flottstyrka på nolltid mot Sydatlanten. Nyheterna under hand rörde inledningsvis försöken från FN:s sida att undvika fientligheter. Därefter startade operationerna med flyganfall från ön Ascencion som krävde ett mycket komplicerad lufttankningslogistik. Kommandotrupper som landsattes följt av skenanfall och huvudanfall. Argentinska Exocetrobotar slog ut en brittisk jagare. Frusna argentinska soldater som gav upp när britterna anföll huvudstaden Port Stanley.

Union Jack fladdrade åter över Falklandsöarna och den finns där än idag. Var då inte britternas motanfall en ålderstigen, kolonialt motreaktion från en tidigare stormakt? Knappast. Britternas motattack var ett ord i rättan tid mot försök från diktaturer att lägga beslag på närliggande territorium. En internationell motreaktion i samma anda som när Saddam Hussein kördes ut ur Kuwait, tio år senare. För minns detta: ”The falkllanders” har alltid själva velat se ”Union Jack” hissad över sina öar.

Intressant?              Läsvärt om Falklkandskriget  1              2                  The Guardian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s