Uppdaterad: Pendel från Södertörn till Arlanda

Uppdatering: se nedan!

Det talas ofta om obalansen mellan norr och söder i Stockholms län. Den existerar förvisso, bl a när det gäller inkomster och utbildningsnivå. Därför är vi många Södertörnspolitiker av alla färger som tydligt slår vakt om södra länsdelens intressen och är särskilt angelägna om att infrastrukturen förbättras. Men om vi är tydliga i detta väktaruppdrag måste vi också bekräfta när statsmakter eller landsting ”levererar”.

Södertörn har kommit väl ut i många infrastruktursatsningar de allra senaste åren. Citybanan och Förbifart Stockholm är förvisso byggprojekt som underlättar både för norr och söder, men min upplevelse är att projekten är extra betydelsefulla för södra Stockholmsregionen. På Södertörn har Nynäsvägen blivit motorväg, Nynäsbanan blir dubbelspårig till Hemfosa, E4/E20 har fått sex körfält och Södertälje får dubbelspår mellan centrum och Södertälje hamn. Spårväg Syd-planeringen är nu ute på remiss, politiker från alla läger är beredda att kämpa för att det ska bli spårväg och inte bara några bussgator. På Södertörns Rådslag i tisdags uppdaterades läget för dessa projekt, intrycket måste bli att ”det är mycket på gång”.

Den mest glädjande nyheten för Södertörn kom annars från SL, nämligen att den nya pendeltågslinjen som startar till jul upp till Arlanda flygplats. Södertörnskommunernas Samarbetskommitté har länge stridit för att vår länsdel ska få en direktförbindelse till vår internationella nod i lufthavet. I rusningstid kommer den att gå ända från Tumba till Arlanda. Övrig tid utgår den från Älvsjö, dit det är lätt att ta sig med ordinarie pendel. Vi politiker från Nykvarn, Södertälje, Salem, Botkyrka, Huddinge, Tyresö, Haninge och Nynäshamn kan därmed ”bocka av” detta krav från vår agenda. Det finns många ytterligare att driva, men detta är en nyhet att glädjas över.

Intressant?                DN

Uppdatering:

Trafiknämnden fattade igår tisdag beslutet att gå vidare med denna pendeltågslinje. Nämnden tillfogade också ett utredningsuppdrag om att Tumba skulle trafikeras även utanför rusningstid. Efter nämndens eniga beslut har ett parti valt att uttrycka detsamma som Trafiknämnden och slå in öppna dörrar i SvD.se .  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s