Astra Zeneca – ”life science” borde vara en nyckelmarknad

(Foto: Mikael Kristensson)

Under dagen inkom nyheten om Astra Zeneca som lägger ned forskningen i Södertälje. Omkring 1200 anställda berörs, de flesta friställs. Nyheten lägger ”lass på börda” för grannkommunen Södertälje, som inte saknar utmaningar. Men även Salems kommun påverkas, då många anställda på Astra Zeneca bor här.

En ingrediens i informationen är särskilt intressant. Nedläggningen av forskningsdelen är uppenbarligen ingen centralisering eller omorganisation. Snarare handlar det om att minska de egna forskningsinsatserna och satsa mer på samarbete med externa forskningscentra, Karolinska Institutet namnges. Astra Zenecas Sverigechef Anders Ekblom säger enligt Radio Stockholm att det är svårt att nå stora framsteg inom neuroforskningen samtidigt som behovet är enormt med bl a Alzheimers sjukdom.

”Life science” är en nyckelbransch för Stockholmsregionen där våra svenska, komparativa fördelar ska ge oss en internationell tätplats, inte minst inom neurovetenskapen. Men på Astra Zenecas marknad är detta tydligen inte tillräckligt. Hårda bud. Regeringen har reagerat. ”Vi vill behålla de här personerna i Sverige”, säger Jan Björklund i SvD. Helt rätt.

Intressant?           DN           SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s