”När ska kommunen laga avloppet?”

(Bild: http://www.fotolia.com)

Under ett par år har vi lagt särskilt fokus på att förbättra dialogen mellan MIljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen (MSB) och olika användare. En extra lupp har placerats på kommunens felanmälan, både för kommuninvånarna och interna behov som förskolor, skolor etc.

För att de som anmäler fel ska uppleva snabb respons har kommunen – naturligtvis – ett datasystem benämnt Pondus. Genom hemsidan kan såväl interna och externa felanmälningar registreras och sedan återkopplas, dels efter gjord felanmälan, dels efter utförd åtgärd. Vi har varit noga med att detta ursprungligen interna system även ska kunna användas av salemborna.

För andra året genomförs NKI-undersökningar (Nöjt Kund Index) där Södertörns-kommunerna jämför sina resultat när det gäller interna kontakter. MSB har också haft särskilda genomgångar med de ansvariga för kommunens olika lokaler för att förklara hur underhållet beslutas och prioriteras och hur felanmälan åtgärdas.

NKI-undersökningen visar på förbättringar. Även om huvudmålet, att NKI ska ligga på minst 60%, inte uppnås finns förbättringar inom delområdena, framför allt felanmälan. Svarsfrekvensen var god, ca 70%. NKI har ökat till 52 (46 förra året). Största ökningarna kan urskiljas på ”inflytande och lyhördhet”, ”felanmälan” samt ”kundvård och personlig service”.

Inom felanmälan finns märkbara förbättringar på områdena ”tid till att felet åtgärdas”, ”information om att felet åtgärdats” och ”bemötande vid felanmälan”. Områden som försämrats i enkäten är skötseln av utemiljön, framför allt ”yttre miljöns anpassning för verksamhetens behov”.

Trots förbättringen av NKI ligger Salem precis under Södertörnssnittet, något som vi måste kunna ta oss över snarast. Nästa steg är annars att bredda NKI-undersökningen till allmänheten. Där finns redan en bredare medborgarenkät, men vi får se om detta kan utvecklas. Hur som helst är det kul att se att gjorda ansträngningar ger resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s