Nere i Morias grottor skapas tillväxt

Foto: NCC/Micke Lundström

”Vi har sprängt utanför kajkanten”, säger en av projektledarna för Citytunneln när Trafiknämnden gjorde studiebesök i tisdags. Platsen i projektet var Norrströms-tunneln, delen från norra Riddarfjärden, ner under Centralen och några hundra meter norröver genom berget som bär upp vår huvudstad.

Det är en spännande upplevelse att få åka minibuss ca 40 m ner i mörkret och ”känna på miljön”. Likt ”titthålskirurgi” arbetar NCC genom en liten arbetstunnel som mynnar ut i  de väldiga bergrummen som ska rymma tre tunnelrör (två spår och en servicetunnel) och den nya pendeltågsstationen under Centralen. Det är mörkt, omkring 10 grader varmt, med bultar och siffermarkeringar i taket högt upp dit ficklampan knappt når. Det blir rymligt för de nya tågperrongerna.

Rymden och volymen är mäktig i det gamla stockholmsmassivet. Man känner sig nästan som en av de nio i Morias grottor i Sagan om Ringen. Lyssnar man noga kanske man kan höra svaga trumljud, tilltagande…

Naturligtvis måste ingenjörerna gå varligt fram och tänka i tre dimensioner när man ska planera arbetet i det urberg som numera har drag av schweizerost. Det går inte att bara borra, kan man konstatera, särskilt efter att ha läst om de som provborrade uppe på infarten till Södra Länken.

Citybanan kvalar nog in på topp tre-listan över stora projekt som undertecknad får förmånen att delta i som politiker. Med Citybanan ska tågkapaciteten genom sta´n fördubblas och pendeltågen få egna spår. Den nya stationen i City blir inte ensam, även Odenplan får pendeltåg.

Så skapas förutsättningar för tillväxt i vår plats på Jorden. Det är något att fundera över när vi lämnar 08-versionen av Morias grottor och söker oss upp mot januaridagern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s