I morgon är Salems gator våra egna igen

Rönninge julmarknad, demonstrationsdagen 2010

I morgon lördag ska min fru och jag gå på julmarknad. Tillsammans med 15 700 grannar och närboende är vi herrar över vår hembygd för första gången på över ett decennium. Vi har fritt tillträde till våra gator och torg, vi kan åka pendeltåg utan att tänka på bombhot, vi kan köra bil och veta att kommunen inte blir avskuren från omvärlden, vi kan bjuda in vänner och släktingar utanför kommunen till adventsglögg och garantera att de kan komma hem. På Storskogsvägen kan de boende gå ut på balkongen utan att uppleva högtalarburna hot och ångest. Gator, papperskorgar och infrastruktur har hyfsade chanser att gå obrända genom lördagen. Vi bor i Salem och Rönninge och vi slipper hemsökelsen av främlingsfientliga hotmarscher och eller ohämmade våldsverkare.

Under tio år har vi fått stå ut med politiska övergrepp från extremister, enträgna försök från antidemokratiska motpoler att samla något tusental aktivister från hela landet (och mer därtill) för att stigmatisera Sveriges tryggaste kommun (SKL:s ranking 2010) och förnedra oss som lever och trivs här. De har sårat oss, men de har inte tvingat oss på rygg. Salemborna har knutit näven i fickan och sagt vad de tycker till media och andra som velat lyssna. “Dessa demonstrationer är inte Salem! Lämna oss ifred!”.

Dessa tillresta demonstranter har mötts av tydliga budskap: “Försök inte göra Salem till något slags nazistfäste!” “Vi fördömer allt våld!”. I våra skolor har det arbetats målmedvetet mot alla former av rasism. Ända fram till valet 2010 var vår kommun en av de få vars folkvalda fullmäktige saknade främlingsfientliga partier.

Personligen är det en stor lättnad. Jag har varit extremt tydlig gentemot media, att de främlingsfientliga organisationerna utgör grundproblemet genom att välja ut Salem som något slags årlig inverterat vallfärdsmål för dunkla budskap. Jag har påtalat det frånstötande och hotfulla språk och budskap som marschdeltagarna slungat ut i den mörka vinterkvällen, när de fått chansen att mot vår vilja lägga beslag på våra gator. Vi har varit några stycken som stått bara någon meter ifrån de förbimarscherande facklorna för att räkna deltagare och gång på gång kunnat konstatera att de minskat. Varför? För att inga bekväma approximationer ska kunna utnyttjas för att sprida falska nyheter om ökande deltagarantal.

Det är en bedrövelse att dessa spektakel nu ska genomföras i vår huvudstads historiska centra samtidigt som Nobelhögtidligheterna sprids över världen. Även i år finns skäl att skaka på huvudet när intoleransens förkämpar försöker erövra demokratisk legitimitet. Men ”Salem pustar ut” skriver Expo. Så sant, vi rätar på ryggarna, ler åt varandra och går stärkta ut i vintervädret.

Intressant?          SvD       Expo 1          Expo, övrigt

One thought on “I morgon är Salems gator våra egna igen”

  1. Det har varit en helt underbar helg, man har för första gången på evigheter kunnat gå utanför dörren. Istället för att hålla barnen inomhus så kan de göra det de ska, vara ute och leka. Låt det fortsätta så här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s