Tänk om Akelius!

Följande brev har sänts till Akelius igår onsdag.
Yrkande om hyreshöjningar i för bostäder i Salems kommun
Akelius har framställt yrkanden om hyreshöjningar ända upp till 23,6 % i vår kommun. I telefonsomtal har Akelius förklarat att det rör sig om en generell höjning med 4,6 %. Därutöver äskar Akelius en ny tillämpning av bruksvärdesprincipen. Sammantaget begär Akelius höjningar på  23,6 % för Fredriksbergsvägen, 12,3 % för Storskogsvägen och 11,4 % för Bergsvägen. Jämförelseobjekten är bl a bostadsrätter inom HSB i Södertälje. När dessa moment sammanfogas med en mycket ansenlig post kallad ”eftersläpande hyror” väcker det frågor och reaktioner.
Som kommunstyrelsens ordförande går jag vanligtvis inte in i dessa frågor, men Akelius krav skulle – om de realiseras – få så pass allvarliga konsekvenser för ett stort antal kommuninvånare att vi måste reagera.
Hyresmarknaden har ett antal ramar och spelregler där bruksvärdet är en. Att hyresvärdar kan begära och förhandla fram hyreshöjningar för upprustningar och andra fysiska åtgärder i beståndet, är en annan. Men en bruksvärdesdiskussion måste vara allsidig och ta hänsyn till alla ingående faktorer, inte minst de geografiska från omgivningar i alla bebyggda väderstreck runt Salem.
När hyreskraven baserade på dessa faktorer summerar till dessa nivåer, ända upp till 23,6 % i höjning, saknar det all rim och reson. Man får intrycket att kraven är taktiska räkneexempel som icke genomtänkt formulerats som formella yrkanden. Yrkanden som nu upplevs som mycket omskakande av era hyresgäster, istället för de väl underbyggda och ansvarsfulla framställningar man kan förvänta sig av en etablerad hyresvärd gentemot trogna kunder. Anser Akelius att detta är en väl genomförd affärsstrategi?
Jag vill – å Salems kommuns vägnar – uppmana Akeilus att besinna den avgörande betydelse man har för närmare 900 hushålls vardagsekonomi och reducera sina yrkanden till seriösa nivåer.
Lennart Kalderén
Kommunstyrelsens ordförande
Läs mer i Hem och Hyra         1           2

4 thoughts on “Tänk om Akelius!”

 1. Det är enbart politiker som har bestämt att vi ska ha bostadsbrist.
  Jag vet varför unga företagare inte vill bli ägare av hyreshus. Vet du?

  1. Ja, det ger för låg avkastning. Att läge m m ska kunna ge hyresförändringar som i sin tur gör det lättare att bygga hyresbostäder är OK, men det ska ske genom en successiv process. Ni tog i för mycket.  / LK

 2. Det är många som vill äga hyreshus., det har väl inte undgått er ? Rikshem är en av alla och de anser dessutom att det är ett bra sätt att placera våra pensionspengar.
  Att höja hyran för de som bor i ”bra lägen” har ingen som helst betydelse för eller koppling till bostadsbyggandet. Det finns en särskild lag för hur hyrorna ska sättas i nyproduktionen. Hyrorna där baseras på kostnaden för att bygga. Som bekant ligger produktionskostanderna orimligt högt varför hyrorna i nyproduktionen ligger på nivåer som inte kommer att vara hållbara på sikt.

  hyrorna ligger på 2200 kr /kvm så blir de genomsgångsbostäder. Människor bor där tills de hittar något annat eller funderar på att köpa en bostadsrätt

 3. Jag bor i Järna på Mossvägen, här har jag bott i 20 år.
  Jag har sett hyresvärdar komma och gå, hyreshöjningar också, men när det gäller fastighetssötare samt deras önskvärda arbetsinsatser så måste jag tyvärr säga att de har istort sett ”gått bort”.
  Nuförtiden sker en tvångs höjning av hyrorna för nya hyresgäster i området pga en renovering av lägenheterna. Det är ju bra med renovering men de som betalat hyror under många år och fyllt ”potten” med medel för underhåll för kommande behov får näpet bara titta på och nästan skämmas å Akelius vägnar för våra ”normala” hyror som ligger typ 2000 kr lägre per månad.
  Om det i alla fall fans en ”ballans” i denna ”hyrespolitik” då borde våra nya hyresgäster på området ha egna fastighetssötare, men sedan ett halv år har det kraftigt dragits in på denna service också.
  Nu mera kommer det bara annonyma ansikten som inte har ett hum om området som är mycket eftersatt.
  Ett omtåde som Norrtuna borde ha en fast fastighetsskötare som känner husen och invånarna och dess ”skavanker” och kan ta det mest akuta och förebygga problemen, det borde vara en investering för allas bästa.
  Så tillslut vad eller vem kommer att dra nytta av en hyres höjning, jag anser att Akelius ”ryckte” drar det kortaste stået.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s