”200 000 ytterligare för en häst”

Normal SL-buss i södra Rönninge är inget för Rönningepartiet (bild från provkörningen 2009).

Det finns ju ett nyinvalt parti som har på sitt program att man ”ska se till att varje skattekrona används bättre”. Rönningepartiet, för det är ju de som är på tapeten igen, testades första gången vid förra årets budgetfullmäktige. Då avstod de från att delta i beslutet om budgeten eftersom de inte tyckte de kunde sätta sig in i den. I år deltog Rönningepartiet i debatten och besluten. Man yrkade bl a bifall på kommunstyrelsens förslag med några ändringar:

 • ytterligare 1 miljon kronor för IT i skolorna
 • 200 000 kr ytterligare till Kultur- och Fritid för en häst
 • minus 9 miljoner i investeringsbudgeten eftersom man inte vill ha den kommande SL-busslinjen i södra Rönninge, med hållplatser och insatser kring vägarna.

Rönningepartiet uttalade sig också för att minska upplåningen och påstod att kommunen har negativt kassaflöde.

Några axplock från den följande debatten:

 • Undertecknad (LK): ”Vad menar ni med att kommunen har negativt kassaflöde?”
  Mikael Israelsson (MI), Rönningepartiet: ”Vår ekonom har inte kommit än.”
 • Ankie Bosander (C): ”Om du vill minska upplåningen, vilka investeringar vill du minska på då?”
  MI: ”Jag kan inte utveckla detta mer.”
 • LK: ”Du vill minska upplåningen, vet ni hur mycket vi ska amortera 2012-2014?”
  MI: ”Nej.”
 • LK: ” Hur ska ni finansiera den ytterligare dryga miljonen i kostnader i driftbudgeten?”
  MI: ”Genom att minska investeringarna med 9 miljoner för SL-bussen.”
  LK: ”Man kan inte ta pengar från investeringsbudgeten och lägga in i driftbudgeten! Hur ska finansieringen ske?”
  MI: ”Jag har inget bra svar på den frågan.”

När partiets andre ordinarie ledamot Patrik Vejby (som sägs vara ekonomen inom partiet) ankommit dryga tre timmar in på sammanträdet, förklarade man den sista punkten med att ”vi kan väl göra så att vi säger att IT-miljonen är en investering istället”. Hur hästen skulle finansieras utreddes inte, men då den beslutsmässigt hamnade under Kultur- och Fritid får man konstatera att under några ögonblick fanns en risk för att  Kultur- och Fritidschefen skulle få det extra trångt på sitt kontor, eftersom partiet inte yrkat några pengar för stall eller spilta.

Det bästa man kan säga om Rönningepartiets insatser i budgetdebatten är att de vidgar gränserna för debatten och budgetutrymmet. Fullmäktige höll sig dock till den gamla traditionella ekonomiska kompetensen och biföll kommunstyrelsens förslag.

 

Intressant?

10 thoughts on “”200 000 ytterligare för en häst””

 1. Jag tror man ska tolka RPs yrkande så, att man insett att man inte har några hästar hemma och behöver hjälp. Nu innebär ju inte en häst att man får alla hästar hemma, men det är i a f en början. Dock kvarstår frågan om varför kommunen ska sponsra detta…

 2. Om inlägget stämmer, och det inte bara är sedvanlig antipropaganda, så tycker jag det är sorgligt att RP ännu inte byggt upp kunskapen om kommunens drift och kommit in i sakfrågorna. Det behövs verkligen en motpol till den etablerade oordningen och ständigt pågående förfulningen av Rönninge. RP tycks vara det enda partiet som har ambition att ifrågasätta utvecklingen.
  Oavsett allt annat så har vi dem att tacka för att det inte byggdes ett Kalderen-torn i ett betongcentrum utan p-platser. Detta bidrag ger dem existensberättigande mandatperioden ut. Ska de sitta längre är det dags att piggna till.

  1. Rönningepartiets kunskaper om budget stämmer bra med deras tidigare uttalanden, riv Skönviksgården och bygg upp den någon annanstans! En ”sommarhäst” för 200 000 kronor! Det är inte bara att placera en häst på Ersboda där varken el, vatten, stängsel eller väg finns!
   Daniel påstår att det tack vara Rönningepartiet inte kommer att bli något torn på Rönninge Torg. Jag representerar Centerpartiet i Salem och vi har motarbetat uppförandet av tornet så länge det funnits i planen. När ärendet var uppe i kommunfullmäktige i december 2010 för att skickas ut på remisss yrkade vi att tornet redan då togs bort ur planen, vi (jag, vi har endast ett mandat) var ensam om den åsikten. Rönningpartiet lade ner sina röster! Hade tornet försvunnit då så tror vi att planerna över Rönninge Centrum idag kommit längre, att fokus mera handlat om övriga hus, antal våningar och stil.

 3. Jag kan ha respekt för tillfälliga enfrågepartier, eftersom de kan kanalisera opinioner i frågor som inte entydigt följer parti- och blockgränser.

  Här är det dock svårt att se RPs kampanj som annat än falsk marknadsföring, eftersom de uppenbarligen inte förstått vad de pratat om eller haft energi och kompetens att leverera.

  Svårt att stå emot frestelsen till lyteskomik…

  Sedan är det lite tråkigt med det osakliga tjatet om betongtorn. Torget blir heller knappast ljusare om bebyggelsen längs spåret höjs för att kompensera den yta som tornet skulle ha kunnat svälja.

  Mårten

 4. Det är inte ett självändamål att låta Rönninge Centrum växa till de proportioner som skissats. Många av oss som bor här har flyttat hit just pga den relativa småskaligheten. Vi gillar den och vill att karaktären ska bevaras även vid en eventuell utbyggnad. Att mot den bakgrunden arbeta för ett standardiserat tätbebyggt centrum med ett 10 våningars höghus är väldigt okänsligt och just den bristande förankringen gjorde till sist projektet omöjligt.

  Resonemanget om att torget i nästa förslag kommer att bli lika skuggigt mörkt ändå pga av högre allmän bebyggnad runt om visar att insikten fortfarande inte infunnit sig. Det känns som en slags sårad vad-var-det-jag-sa attityd.

  Försök att förstå vad som uttryckts i folkviljan, fråga vad folk vill ha istället för att älta det som inte blev. Arbeta för att hitta Rönninges själ och karaktär och bygga i enlighet med den. Samhällen byggs trots allt för människorna som ska bo där.

  /Daniel

  1. Daniel, vem du nu är, du glider fram i en retorisk gräddfil. Du debatterar som om ekonomin inte var en förutsättning när det gäller Rönninge centrum. Du bortser från mångas önskemål att få fram fler bostäder och klär istället egna åsikter om arkitektur i ”folkviljans” gyllene mantel. Du talar om ”etablerad oordning” och ”pågående förfulning” utan argumentation. Du polemiserar vasst, men i en speciell division.

   /. LK

 5. Nej, det är verkligen inte ett självändamål men det finns också ekonomiska hänsyn att ta om byggprojekt ska vara möjliga att realisera. Personligen ser jag VÄLDIGT gärna en förnyelse, även om jag samtidigt önskar att bebyggelsen längs järnvägen hålls rimligt låg.

  Rönninge centrum som det ser ut i dag är tyvärr inte mycket att hänga i julgranen; det är tyvärr en vanprydnad för Rönninge och kommunen.

  Rönningepartiet har f ö inte tillfört mycket av egna idéer när det gäller centrum. Frågan är om de ö h t tillfört något av värde?

  Mårten

 6. Bra inlägg mot RP som inte har någon politik.
  Dom är helt oprofessionella och okunniga om hur politik bedris..
  Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s