Att leda en kommun #4 – ”Det får ni borgare betala”

Det har sina sidor att få ihop en kommunal budget. Om det nu inte låter som någon ”kioskvältande” rubrik, kan jag meddela att spänningen ibland kan vara olidlig innan budgeten är klar. Skeendet rymmer laddade diskussioner, ”hearings” kan man gott kalla dem, spetsiga argument och snabba svar på frågor och uppskattningar samt stundtals också retoriska ”lyft”. Lösen är att ha koll med humor. Eftersom processen handlar om att vara skiljedomare mellan olika intressen gäller det att vara förankrad i underlaget och att göra diskussionerna så smidiga som möjligt genom glatt humör.

Avgörande skillnad gentemot att lägga en budget i företagarvärlden är att alla som värnar sin verksamhet i stort sett slipper resonera om intäktssidan. Ofta blir det kvalitén på argumenten för att utöka verksamheten som är viktigast, kostnadssidan och investeringarna regerar. Detta fenomen gäller såväl politiker som tjänstemän.

För att verkligen kunna göra sitt jobb och få till stånd en diskussion där man prioriterar istället för att bara önska eller kräva, finns det några frågor man kan ställa.

  • Anser du att kommunen ska höja skatten för att betala ditt förslag?
  • Ska kommunen sänka skolpengen med x % för att finansiera detta?

Om det handlar om investeringar finns två viktiga frågor:

  • För att öka investeringarna måste vi låna, anser du att vi ska öka vår låneskuld för att ha råd med detta projekt?
  • Den föreslagna investeringen motsvarar säg 300 000 kronor i årliga kostnader för räntor och avskrivningar, det är nästan en tjänst i skolan eller i vården, är det värt det?

Man blir inte alltid populär av att ställa dessa frågor. En annan variant för förslagsställarna är ju naturligtvis att vara lika käck som en övervintrad kommunist (invald för V, gick över till SKP) var i vårt fullmäktige för några år sedan när hon tillfrågades om hur hennes förslag skulle betalas: ”Finansieringen, det är ju upp till er borgare att sköta!”

Intressant?

2 thoughts on “Att leda en kommun #4 – ”Det får ni borgare betala””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s