Nej Rönningepartiet, äldreboenden flyttar man inte på hur som helst!

I torsdags var det fullmäktige, då var bl a ett förslag till äldreomsorgsplan uppe för beslut. I framtiden kommer äldre bl a att få vissa möjligheter till parboende, ett nytt särskilt boende planeras i Salem eller Söderby till år 2015. Ett särskilt boende (äldreboende efter särskild prövning) är komplicerat att bygga. Det måste finnas mark som kommunen äger eller kan disponera. Marken måste ha en detaljplan som tillåter äldreboende, om det krävs en ändring av detaljplanen innebär det en lång genomförandetid, i värsta fall kantat av protester från boende i området, kanske t o m överklaganden. Ett särkilt boende innebär också mycket tunga investeringar. Det är inte givet att kommunen bygger själv, men väljs en hyreslösning innebär det i stort sett samma pengar fast omvandlade till årliga driftkostnader.

Rönningepartiet föreslog i torsdags att Skönviksgården, som funnits i Rönninge centrum i över tio år, skulle flyttas för att ge plats åt mer parkyta i Skönviksparken. Istället skulle ett äldreboende anläggas på andra sidan sjön Flaten vid Rönninge Kungsgård. Detta väckte kraftiga reaktioner.

Vår moderate ordförande i Socialnämnden, Lars Pilsetnek, säger:
–  Skönviksgården är ett mycket fint fungerande äldreboende med höga tal i våra mätningar hos brukarna. Vi skulle aldrig tänka tanken att riva ett väl fungerande äldreboende med närhet till Rönninge centrum, som uppskattas av både boende och anhöriga. Att tro att dessa kan flyttas likt brickor i ett Monopolspel ligger inte i linje med vår människosyn. Dessa människor är beroende av sin invanda trygga miljö och blir väldigt utsatta vid förändringar.

Personligen undrar jag, hur tänker Rönningepartiet när de ska omvandla samhället? Har Rönningepartiet talat med markägaren vid Rönninge Kungsgård? Tror de marken är gratis? På min fråga hur mycket RöP tror att ett äldreboende för 30 platser kostar blev svaret: ”Ja, det kanske kostar omkring 20 miljoner men om kommunen ska bygga kanske det går på 70 miljoner.” Det nya äldreboendet i Salem eller Söderby park är mycket preliminärt beräknat till 60 miljoner. RöP:s svar visar att de inte har ”koll”, samt att de tror sig kunna fixa mångmiljonprojekt lika enkelt som Ian och Bert en gång i tiden flyttade ölbackar.

Vad har Rönningepartiet hunnit med under sitt år i fullmäktige?

 • De vägrade ta ställning till budgeten för 2011-2013 trots att de i valrörelsen sagt att de skulle ”använda varje skattekrona bättre”.
 • RöP har sagt nej till busslinje i södra Rönninge som ska ge samhället en vettig kollektivtrafik och minska belastningen på pendelparkeringen.
 • RöP demonstrerade i torsdags en alldeles speciell okunskap om kommunala investeringar och väl fungerande verksamheter.

Rönningepartiet avslutade sin föreställning i fullmäktige med att – i ett annat ärende – kräva att kommunen ”gör rätt från början”. Ridå!

Intressant?

2 kommentarer på “Nej Rönningepartiet, äldreboenden flyttar man inte på hur som helst!”

 1. Nuvarande läge för Skönviksgården tycker jag är väldigt passande, och byggnaderna tycker jag också är väl anpassade till omgivningen. Jag vet inte om man egentligen kan önska sig ett bättre läge för ett äldreboende?

  Jag saknar ord för denna idioti från RöPs sida. Stollar!

  Att riva nuvarande Skönviksgård måste ju också ses som en GIGANTISK kapitalförstöring, vilket rimmar extra illa med uttrycket ”väl använda skattekronor”…

  Mårten

  1. Javisst Mårten
   och till yttermera visso så har en nyvald representant för RöP medgett fördelen för de boende i Skönviksgården med närheten till den servicen centrum erbjuder. Hen är granne till Skönviksgården och, vad jag fick intryck av, stark motståndare till ”flytten”. Det finns kanske hopp?
   Jag har vid flera tillfällen ställt direkta frågor till RöP (på kommunens och Röp:s hemsidor) om varför de vill förpassa de äldre till andra sidan sjön men icke fått svar.
   Tidigare kallade de mig för ”en frisk fläkt” men numer ignoreras jag helt och jag vet ej vem/vilka som har tillgång till de mejl jag skickar till Röp. Förmodligen hamnar de direkt i papperskorgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s