Per Unckel är borta

 

(Foto: T. Busch-Christiansen/Länsstyrelsens hemsida)

I fredags skulle Per ha framträtt för vår moderata kommunalrådsgrupp för att diskutera Länsstyrelsens planarbete, strandskydd m m. Några dagar innan fick vi reda på att han inte kunde komma. I morse kom nyheten att Per lämnat oss.

Per Unckel var MUF-ordföranden som blev statsråd och landshövding i Stockholms län. När jag gick med i MUF var Per ordförande, med stark ideologisk prägel och glad energi. I Carl Bildts regering 1991 blev han framträdande utbildningsminister och senare partisekreterare. När Carl Bildt lämnade politiken var han min favorit till partiledare, men så blev det inte. Under några år ledde Per den ideologiska utvecklingen av Moderaterna med stor bravur, jag minns särskilt ett seminarium med oerhört intressanta diskussioner.

Vi var många som gladdes åt att Per blev landshövding. Något partifärgad hövdingeskap var det alls icke tal om, Per markerade tydligt sin egen ledande roll med stor integritet. Särskilt i infrastrukturfrågorna var Per en lysande företrädare för Stockholms län. Många föredragningar har man bevistat med förenklade lägesbeskrivningar och insiktsfulla förslag om hur Stockholms läns intressen bäst skulle presenteras. Resultatet blev också väldigt bra, historia skapades med ”Stockholms-paketet” som bidrar till att Stockholms län nu får ett rejält lyft med ny infrastruktur.

Per var ute på kommunbesök, inte minst i Salem. Han lyssnade intresserat till våra särskilda bekymmer med Salem-marschen och försökte hitta framkomliga vägar. Nyligen besökte vi Länsstyrelsen för att hitta lösningar på en uppdykande strandskyddsproblematik.

Det finns en del människor man alltid ser fram emot att träffa. Per var en av dem. Det glada humöret, humorn, det trevliga och chosefria bemötandet, skarpsinnig diskussion som verkligen ”lyfte”, det var några av hans många goda egenskaper. En omtyckt medmänniska har lämnat oss och Stockholms län har förlorat en mycket omtyckt ledare. Saknaden är stor.

DN

En kommentar på “Per Unckel är borta”

  1. Per Unckel är ju rätt förknippad med sitt första stora uppdrag, som ordförande för Linje 1 i den märkliga folkomröstningen om kärnkraft. Inte märklig p g a Per, utan p g a hur vissa av alternativen var formulerade i text på valsedlarna. Inte särskilt tydligt!

    Verkligheten har, hur som helst, kommit att ge Per och Linje 1 rätt när det gäller kärnkraften. Man behöver inte älska kärnkraften för att inse att det inte är så lätt att ersätta den.

    Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s