Ett genuint lokalparti visar färg

Rönninge Kungsgård, på gång för förstudie (Foto: Riccardo Giorgii).

Även om det gått drygt två månader är fullmäktiges diskussion om planforcering i juni värt att notera. I södra och västra Rönninge pågår två stora detaljplanearbeten: Karlskronaviken och Solliden/Heliodal. Två andra områden väntar på att starta med förstudier: Rönninge Kungsgård och Södra Ekdalen. Hela denna del av kommunen har väntat på detaljplaner i årtionden.

Vi har nu kunnat se att alla aktiviteter som ska utföras inom det digra regelverket kräver personalresurser som vi inte har i nuläget. Inte minst gäller detta arbetsuppgifter för ekologer. Därför fick fullmäktige ett förslag om att anslå 800.000 kr över två år till extra konsultinsatser för att planerna inte ska gå i stå.

Vem kan ha något emot detta? Jo, Rönningepartiet kunde. Ärendets titel ”planforcering” sände olyckliga vibbar till RöP. Formuleringen tydde på att den borgerliga majoritetens avsikt var att forcera planarbetet och slarva med de obligatoriska momenten som är till för att säkerställa inte minst miljöfrågorna. Trots att underlaget i ärendet beskrev – i svart på vitt – att det bl a var just dessa uppgifter vi skulle lägga pengarna på, hävdade RöP att det var raka motsatsen som var avsikten.

RöP var ensam om den åsikten. Men det är värt att notera partiets inställning i de två Rönninge-frågor som varit uppe i fullmäktige sedan valet: Man var emot en busslinje med normalbuss för södra Rönninge. Man var också emot att resurser anslås för att detaljplanerna i södra och västra Rönninge ska flyta på och fullföljas med de kvalitetskrav som gäller.

Intressant?

10 kommentarer på “Ett genuint lokalparti visar färg”

 1. Jag var närvarande vid mötet och förstod inte Röp-argumenteringen. Varför måste ökade resurser innebära avkall på säkerhet?
  Jag hade hoppats att Röp skulle tillföra något ”nytt” främjande kommunen men tyvärr har mina förväntningar delvis kommit på skam och det har jag vid flera tillfällen delgivit deras hemsida!
  Tyvärr riskerar partiet att få en stämpel som bakåtsträvande och ”för något slags protektionism” som väl exponerats i detaljplanefrågorna och, inte minst, frågan avseende Rönninge centrum och ”tornet”.
  Jag hoppas de tar till sig av konstruktiv kritik; de kanske behövs för en bred kommunal demokrati.

 2. Ordet ”planforcering” är nog onödig byråkratsvenska, och det kanske var obehövligt att bjuda på den öppningen till medvetet missförstånd. 😉

  Eller också försöker man se det positiva i att RöP lockas visa sitt rätta ansikte i god tid inför nästa val?

  Mårten

  1. ”Planforcering” står för att öka takten, idag riskerar detaljplanerna att gå i stå. Det är verkligen inget ”byråkratuttryck” (om du inte ser mig som ”byråkrat”…

   Det enda sättet att missförstå ärendet var att helt ignorera det skrivna beslutsunderlaget.

   /. Lennart

 3. Busslinjen – nya.
  Kommer den att landa nära centrum?
  Kommer stora bussar verkligen under järnvägen? Hagatunneln kanske, men Centralvägen är väl trång?!

  Hur är det tänkt, vad kan SL klara av? Små bussar under järnvägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s