Den kommunala diversehandeln har åter öppnat

Även om den politiska beslutsapparaten dröjer ytterligare någon vecka med att hosta igång så öppnade den kommunala diversehandeln omedelbart efter semesterstängningen. Under de första dagarna är det ett antal spörsmål som tvingar till sig uppmärksamhet.

Budgetdiskussionerna tornar alltid upp sig vid denna tid. Hur stort är gapet mellan önskemål och resurser? Åt vilket håll går prognoserna under den tidiga hösten? När kommer beskeden från regering och SKL? Hur kul får vi med politiken i budgetberedningen? I likhet med USA har Salem ett lånetak att förhålla sig till. Till skillnad från det stora landet i väster lånar vi inte till driften. Men vi ser över lånetaket i alla fall.

Rönninge centrum och planeringen för ett nytt särskilt äldreboende på annan plats i kommunen är frågor som visar på hur mycket närmare man måste gå problematiken i en liten kommun. Vinterväghållningen är en liknande fråga. Kommunen har fått mycket beröm för den gångna vinterns snöröjning, men oj vad det kostat. Innan kramsnön lägger sig ska vi omfamna riktlinjerna för bortforslingen.

Hur kommunen som upphandlare ska kunna undvika att tvingas anlita leverantörer som vi har dåliga erfarenheter av, är ett annat ärende som kräver politiskt/juridiskt handlag. ”Måste kommunen som kund anta en anbudsgivare som inte skött sina tidigare beställningar från samma kund?”, frågar man sig säkert. För mig har det varit en frustrerande ”aha-upplevelse” när det hävdas att LOU (Lagen om offentlig upphandling) kan medföra just detta. Nu går det sannolikt att rätta till och det ska vi göra.

Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en inventering av bryggorna och båtplatserna vid sjön Uttran.  Det är en lång kö för att få båtplats och frågan är hur detta ska lösas. Jag ser fram emot att kommunen kan starta en dialog under hösten.

Så långt om hösten. Men ännu är det sommar!

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s