Visionen vi lever i som också är en utmaning

Salems kommun har nu fått en vision. Fullmäktige fattade i torsdags beslut om budskapet nedan. Ett målmedvetet politiskt samarbete mellan den borgerliga majoriteten och (S) har burit frukt. Visionstexten arbetades fram på mindre än en månad. Visionen sammanfattar de värden vi byggt Salems kommuns verksamhet och – faktiskt – existens på. Värdegrunden var gemensam norm för det pionjärarbete som startade kommunen på nytt, efter delningen 1983.

 Vår vision och utmaning för 2020:

Salem är den nära kommunen. Här är det bra att växa upp och bo under hela livet.

Det är nära till naturen, nära till goda kommunikationer, nära dialog mellan boende och alla som arbetar för dem. Vi tar tillvara den lilla kommunens fördelar, skapar god miljö och trygghet med kvalitet och stabil ekonomi. Våra främsta kännetecken är skolor med bra resultat och trivsel, aktiva småföretag, ett berikande föreningsliv och en välfärd där ingen lämnas utanför. Tillgänglighet, engagemang, nytänkande och samarbete är värdeord för kommunens arbete.”

Vi säger ibland att detta är den vision vi egentligen redan lever i. Det stämmer, men kommunen har vissa utmaningar för att nå hela visionen. Därav betoningen på att visionen också är en utmaning. Visionen ska nu bilda plattform för nya övergripande mål, som ska formuleras under hösten.

Fullmäktige antog också fyra värdeord som ska prägla kommunens arbete. Dessa har tagits fram inom förvaltningen i en gedigen process med personalen. Värdeorden är:

 • Engagemang
 • Nytänkande
 • Samarbete
 • Tillgänglighet

Intressant?

4 thoughts on “Visionen vi lever i som också är en utmaning”

 1. Noterade tacksamt din och Yvonnes klara markering mot ett parti som i tal och text uttrycker vad jag nämner som ”protektionism”; ”jag har hittat mitt paradis, var god stör inte” och ”ingen ändring, låt allt bli vid det gamla”.
  Det märkliga är att det är ett ungt parti med unga medlemmar som står för dessa osolidariska åsikter.
  Jag välkomnar kommunens vision men konstaterar samtidigt att vi knappast ligger i framkant.
  Sedan flera år läser jag valda, små och stora kommuners hemsidor och de flesta har kommit längre än Salem när det gäller utredning av demokratifrågor, tillgängligheten avseende verksamheten, skriftlig redovisning, webbsändningar m m.
  I snart ett år har jag efterlyst kompletta protokoll med bilagor för fullmäktige och samtliga nämnder.
  Hur länge skall vi vänta på resultat i visionens anda.

  1. John, vi är flera som förundras över de konserverande tankestrukturerna i det partiet.

   När det gäller nämndprotokoll så ska alla kallelser och protokoll ligga ute, förutom Bygg- och Miljönämndens beroende på personhänsyn. (PUL). Beträffande webb-sändningar så är fullmäktiges möten så korta att vi inte på allvar tänlt tanken att ordna sådana. / LK

 2. Jag är inte så säker på att Salems kommuns hemsida är mindre informativ än hos andra kommuner av motsvarande storlek. Däremot har jag själv irriterat mig på slarv med uppdatering av informationen på sina håll.

  Att sända fullmäktigesammanträden över Internet kan förresten kanske lika gärna göras av en engagerad boende i kommunen som av kommunen själv? Utrustning för sådant, liksom för inspelning av musik, har ju med tiden blivit allt överkomligare.

 3. En av Sveriges främsta auktoriteter inom sociala medier skrev nyss lite på Facebook om Södertälje, som tydligen lagt ned 1,4 miljoner på at anordna webbsändningar från kommunfullmäktige:

  ”Södertälje har pröjsat 1,4M för livestreaming av kfm? Far åt helvete vilken galenskap.”

  ”Jag menar att man inte behöver kameror som zoomar eller dyr utrustning öht. Start small, vänta in publiken och ytterligare prisras. Klart som fan att man ska sända live, men inte till de kostnaderna i hårt ansträngd kommunekonomi. Det är inte försvarbart, om man så skulle få en komplett OB-buss på köpet. IMNSHO.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s