”Det är inte bara frågan om pengar till datorer, utan också om hur de används.”

 

Revisorerna har skrivit en granskningsrapport om hur IT används i skolorna. Revisorerna är inte helt nöjda, det finns ”förbättringsområden” som det brukar heta. Jag kan förstå det. Revisorernas undersökning visar att lärarna inte känner till mål och policies som beslutats centralt. Det händer också att åsikterna går isär om vem som ska göra vad.

De senaste åren har anslagen höjts för att öka datortätheten i skolorna. Men en gyllene regel är att IT-utvecklingen hos elever och lärare inte bara får kretsa kring pengar till datorer, det är ett självbedrägeri, utan fastmer om hur man arbetar med datorerna.

Det finns mycket att säga om rapporten, men en komponent gör mig kritisk. När kommunens IT-strategi arbetades fram 2004, minns jag särskilt att vi satsade hårt på att inrätta särskilda IT-pedagoger på varje skola. IT-pedagogerna var lärare som skulle arbeta en del av sin tjänst med att vara en lokal IT-resurs på varje skola. De skulle också arbeta ihop i ett kommunnätverk. Döm om min förvåning när jag nu fått läsa att IT-pedagogerna avvecklats 2010, utan någon som helst återkoppling till oss politiker som beslutat om deras existens.

Det är för mig ganska självklart att det inte räcker med en central IT-enhet som svarar för support m m. Skolorna är så pass självstyrande enheter att lokala resurser behövs. Förvaltningen har därför startat upp IT-stödjare, vilket är bra. Men om man som politiker ska kunna ta ansvar, ja över huvud taget ha någon funktion att fylla, då får tjänstemännen se till att höra av sig när de upplever svårigheter att fullfölja politiska beslut.

Vi har satsat en IT- miljon extra under förra året för att höja datortätheten och installera trådlösa nätverk, något som nu är klart. En mängd förbättringar av kommunens IT-infrastruktur är på gång. Vi är också angelägna att elever och lärare ska känna att det finns såväl ett centralt som ett lokalt stöd bakom 17-tumsskärmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s