Anders Borg intog scenen

(Foto: Carl-Johan Friman)

Det fanns en tid då den legendariska finansministern Gunnar Sträng (S), på bästa TV-tid, fick stå vid en griffeltavla med en pekpinne i hand och – oemotsagd – undervisa svenska folket om det ekonomiska läget. Strängs orienteringar om det ekonomiska läget blev normgivande.

Igår upplevde jag något liknande. Strängs bildliga motpol, men nutida själsfrände på många sätt, finansminister Anders Borg (M) gästade Sveriges Kommuner och Landstings kongress i Stockholm och förmedlade sin nulägesbild till förväntansfulla kommunpolitiker.

Anders Borgs huvudbudskap var att den tillväxt vi kan se fram emot under ett par kommande år inte kan trendframskrivas till en bekväm tioårsprognos. ”Nästa lågkonjunktur blir stökig”, sade Anders Borg, men då med främsta adress till de länder som har statsskulder motsvarande 100% av sin BNP. Skulder som ska refinansieras med täta mellanrum, framkallande nya kriser som de vi sett det senaste året i Grekland och Irland.

”Ordning och reda i ekonomin”, som i Sverige, ger handlingsfrihet. Däremot kan alltför expansiv finanspolitik rendera helt motsatt effekt eftersom marknadens obönhörliga mekanismer tar över om den saknar förtroende för finanspolitiken.

Den internationella utblicken landade även i Kina, med sin oerhörda tillväxt. Sveriges konkurrensbild idag blir inte densamma om 10-20 år. ”Om vi inte vill ha kinesiska löner, då måste våra ingenjörer vara bäst”. Anders Borg kom därmed också in på kommunpolitikernas ödesmättade ansvar för skolan.

Pekpinnen saknades och Anders Borgs rörelsemönster över scenen uppvisade en längre aktionsradie än Gunnar Sträng skulle ha gjort, men effekten på auditoriet var nog densamma som på den ”svartvita tiden” på 60-talet. Vi kände oss upplysta och lyftes nog också av det avslutande publikfrieriet från finansministern: ”Ni kommunpolitiker är en av Sveriges konkurrensfördelar.”

Intressant?

DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s