Pengar till snösvängen kastas inte i sjön

Andra vintern i rad är snöröjningen den mest synliga kommunala aktiviteten. Ett antal (färre än många tror) yttranden om hur folk upplever  ”snösvängen” hemmavid till skillnad mot andra kommuner, ger grogrund för ett ganska gott självförtroende.

I torsdags gjorde jag en rundtur i Salem och Rönninge för att kolla läget. Det var innan blidvädret satte in. Glädjande nog fick jag de positiva signalerna bekräftade. På huvudvägnätet såg det mycket bra ut. Två prydliga filer plogade, gångbanorna väl skrapade (för det mesta) och knivskarpa 90-graders kanter längst ut där det gick. Läs gärna mer här om hur snörjöningen ska fungera i Salems kommun.

Resurserna till snöröjning har ökat avsevärt de senaste åren. Miljö- och Samhällsbyggnadskontoret (MSB) och dess entreprenörer kan sträcka på sig. Det är väl använda pengar.

Instämmer läsekretsen?

Intressant?

13 kommentarer på “Pengar till snösvängen kastas inte i sjön”

 1. Ibland, men sällan, vinklar plogföraren bladet så att mindre vall bildas vid privat infart. Det tar nån sekund för föraren, men annars väl tio minuter för den boende att skotta undan vallen.

  Jag tycker att kommunen ska skriva om avtalen så att plogtekniken används klokare, det kan inte vara så svårt, det är sunt, om än vissa platser kan vara svårare att hantera. Gör en analys av hur det ska skrivas. Genmför sedan.

  1. Såvitt jag förstår är det tyvärr inte rationellt att hantera varje infart på det sätt du föreslår. / LK

 2. Kolla i Tullinge vid nästa tripp. Här plogas det dåligt eller inte alls. Övriga Botkyrka kan vara renslickat några timmar efter ett snöfall men oss struntar man i. Även bussgator. Trottoarer har vi knappt på vinterhalvåret, där lägger man nämligen snön. För en rörelsehindrad är vintern här lika med innevistelse.

 3. Man växer lite när man hör sådana uppgifter. Jag har också hört det från andra som har synpunkter på snöröjningen i grannkommunerna. Snöröjningen är ett område där kontakter i media borde löna sig, det finns ett stort allmänintresse. Det gäller självfallet också om det finns kritik i Salems kommun. / LK

 4. Lennart, det är väl inte ”rationellt” att skotta för hand… eller vad menar du med rationellt?

  Modern teknik i folks tjänst – låter rationellt.

  Ang jämförelsen med Botkyrka verkar det plus för Salem om vi kikar på Tullinge, men kanske minus i ”övriga Botkyrka”. Kanske en sväng där vore nåt. Men den primära uppgiften är att eget folk ska gilla, även om man är bäst i länet redan.

  1. Jag menade att det inte är rationellt för snösvängen att justera plogen vid varje infart. Att handskotta rent kring sin infart får man nog leva med. /. LK

 5. Man blir lite fundersam när DN skriver att SLs entreprenörer på eget bevåg ställt in busstrafiken i Stockholms stad, trots att stadens trafikkontor uppger att man anser bussgatorna vara i gott skick efter inspektion… Entreprenören ställer in på eget bevåg, men skjuter över kostnaderna för resegarantin på beställaren. Borde inte en oberoende tredje part avgöra huruvida entreprenören ska slippa köra? Eller åtminstone avgöra huruvida SL eller entreprenören ska betala resegarantin för aktuell trafik?

  Anser kommunen att Salems bussgator är farbara i dag, förresten, eller är ”Nobina”(=Swebus) rätt ute som ställt in den helt och hållet?

  Mårten

 6. Promenaden ned till Tumba tidigare under eftermiddagen blev smått ansträngande; efter kommungränsen till Botkyrka var trottoaren oplogad och snödjupet var 2–3 decimeter p g a snö som vräkts upp från vägbanan. Det gick hjälpligt att ta sig upp till Uttrans sjukhem och ned till bron vid Tumba bruksmuseum, men sedan blev de till att gå ute i vägbanan fram till Tumba centrum, eftersom snön låg djup på trottoarerna/gångvägarna.

  Nu i kväll ville föraren på buss 725 inte köra upp till Söderby park från Tumba, utan körde rakt fram på Söderby gårds väg. Lite onödigt, kan jag tycka, eftersom Söderby parks allé förefaller väl plogad. Jag misstänker att det är svårare, i så fall, att köra från Tvärvägen och upp mot Salem?

  Jag hoppas att SL i förestående upphandling ser till att välja en entreprenör som inte kräver sommarväglag för att köra buss vintertid!

  Mårten

  1. Tack för bra information. Vi kommer att få rapporter om detta vid Trafiknämndens möte på tisdag. Jag ser verkligen fram emot det. / LK

 7. Så vad gav Trafiknämndens sammanträde?
  Jag har noterat att snöröjningen vid Fittja centrum och Skärholmens centrums busstationer åtminstone i måndags lämnade åtskilligt övrigt att önska. Bussen jag åkte med från Tumba till Kungens Kurva spann med hjulen vid infarten till Fittja centrum, så att det kom rök. Detta är nog bra vare sig för miljön eller för buss och däck.

  Det trista är ju här att underlåtenhet att sköta snöröjningen i en kommun får spridningseffekter till en annan, alternativt att beslut om att ställa in trafik tas så grovkornigt att inte linjer med hyfsad framkomlighet körs trots möjlighet till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s