Rönningepartiet – det stora intet

På december-fullmäktige antogs ett program för Rönninge centrum. Det är ett gediget program som visar ett funktionellt centrum med fler bostäder, större handelsytor och utökade parkeringsmöjligheter. Där finns också förslaget om ”Tornet”, en märkesbyggnad på tio våningar. Parkeringsytorna behöver sannolikt bli ännu fler, men annars känns programmet mycket gångbart.

M, S, FP och KD bildade majoritet denna gång. Rönningepartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville göra om processen från början och yrkade återremiss.

Granskar man kritiken från RÖP finner man ett totalt avvisande av kommunens hittillsvarande samrådsprocess. Att kommunen anlitat tre arkitekter för att presentera olika idéer, att detta sedan diskuterats på samrådsmöte och informerats om ett flertal gånger i ”Gröna Bladet”, det är uppenbarligen inte vatten värt. Många skulle nog uppleva samrådet som ambitiöst, men RÖP verkar närmast se det som en manipulation.

Men ännu mer märkvärdigt är att RÖP inte har något eget förslag för Rönninge centrum. I sitt program talar man mycket om ”småstadskaraktär”, men vad är det? Finns några indikationer på vilka byggnader man kan tänka sig i centrum och hur ”småstadskaraktären” ska gestaltas i verkliga huskroppar?

Rönningepartiets förslag om att börja om i processen befriar inte partiet från ansvaret att faktiskt leverera något av det de utlovat i valrörelsen. Presentera något konkret som går att diskutera!

På novemberfullmäktige avstod RÖP från att delta i budgetbeslutet. Nu ville de skicka tillbaka programmet för Rönninge centrum, utan eget alternativ. Därmed är det ett faktum att RÖP ännu inte lagt ett enda sakförslag i Salems kommunfullmäktige. ”Det lokala alternativet” är ännu så länge ”det stora intet” , en valsedel förpackat i vacuum.

3 thoughts on “Rönningepartiet – det stora intet”

 1. Helt rätt att återförvisa förslaget.

  Rönningeborna VILL INTE ha tornet och vill inte förvandla lilla Rönninge C till betongförort – svårare är det inte!

  Att kräva att RP ska kunna prestera ett fullständigt förslag till lösning några månader efter valet, på något som arbetats fram av M m fl under flera år, är absurt. Det hade varit klädsamt om Herr Kalderen på de samrådsmöten mm som nämns ovan, hade ägnat sig åt att lyssna på oss som bor i Rönninge istället för att att raljera om RP’s oförmåga.

  Rönningebornas vilja kom till tydligt uttryck i den mätning som gjordes i samband med marknadsdagen i Rönninge C för några veckor sedan. Där hade RP(?) bord med två glasrör i vilka passerande medborgare kunde lägga en grön boll FÖR förslaget eller röd boll MOT förslaget till torn. Mot dagens slut fanns det nästan 3 ggr så många röda bollar – så många att de flick flyttas till en plastpåse för att få plats vilket tyvärr förstörde det visuella budskap som annars blivit så tydligt.

  Ett dåligt förslag är ett dåligt förslag och ska inte drivas igenom pga av att ett bättre inte finns omedelbart tillgängligt. Då är det bättre att göra om och göra rätt.

  1. Fullständigt förslag kanske ingen kräver, men kanske några ord i stället för total tystnad? Partiet lovade väl trots allt sina väljare en del? Och nog hade man kunnat påbörja arbete med egna förslag redan innan valet?

   Sedan är det onekligen lite lustigt att samma kritik mot RöP framfördes av annan moderat(muf?) i en insändare i lokaltidningen. Kanske lite fantasilöst av (m)? 😉

 2. Daniel, ingen kräver att RÖP ska arbeta fram en programhandling på egen hand, det har heller inte M gjort. Det program som beslutades är en tjänstemannaprodukt som vi politiker lägger synpunkter på. Och det är sådana synpunkter jag efterlyser från Rönningepartiet. Är det för mycket begärt att de ska kunna presentera vad t ex ”småstadskaraktär” betyder? Annars måste jag konstatera att Rönningepartiet verkar sakna en egen bild av hur Rönninge centrum ska utformas.

  Jag vet inte om du varit med på samrådsmötena, men någon större kritik mot de olika arkitektidéerna har inte funnits. Jag och fler med mig har försökt haft väldigt ”stora öron”, men frågorna har mest rört detaljer som rättats till samt parkeringsfrågan.

  Till sist, menar du på allvar att ”flörtkuledemokratin” på en marknadsdag ska ta över det besked väljarna gav på valdagen? Diskussionen blir ännu märkligare eftersom RÖP inte röstade för Centerns yrkande om avslag för ”Tornet”, utan lade ned sina röster. Igen. / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s