Rönninge centrum är värt en resa

Tack Conny Olsson för bilderna!

I torsdags var en skara politiker, tjänstemän, konsulter och värden SMÅA på studieresa för att inspireras inför planeringen av framtidens Rönninge centrum. Efter färjning angjordes först Ekerö centrum, som utmärkts av ett gigantiskt sjömärke. Flerbostadshusen kring handelsplatserna är ritade av Ralph Erskine, vilket märktes.

Räfflad betong som liknade träfasader, oregelbundna huskroppar liknande Myrstuguberget i Masmo och gott om bilfria ytor. En mycket trevlig bebyggelse invid vattnet vid kanalen.

Därefter bussades vi vidare över till Västerortssidan till det lilla Nockeby torg, där spårvagnen glider igenom ett diminutivt centra som vars småskalighet Rönninge redan växt ifrån. Väldigt trivsamt var det dock, med ett slags ”slow-village”-känsla bland stenhusen och de fåtaliga bilarna.

Blackebergs centrum var nästa stopp, där höghusets proportioner var större och mer bastanta än vårt planerade torn, men ändå gav värdefulla intryck om höjdkänslan m m. Det avskräckte inte. Det som kommer att skilja Rönninge från Blackebergs centrum är också att parkeringen inte kommer att dominera stadsbilden, utan skjutas åt sidan.

Vällingby centrum besöktes främst för att det byggdes stort och stilbildande på 1950-talet när tunnelbanan drogs fram. Som barn besökte jag ofta Farsta centrum, som kom några år efter. Gemensamt för Vällingby och Farsta är också det som avskräcker; vilka blåshål! Asfalts- och kullerstensytorna är enorma och intimiteten är lika tilltalande som på Arlandas långtidsparkering.

En snabb rundvandring på Riksbyhöjden påminde mycket om våra egna områden på Söderby gärde och i Söderby park. Vi hann också med att titta på det myllrande Alviks torg och ett Stuvsta centrum i tidig eftermiddagssol.

Studieresan var nyttig. Det gäller att skaffa sig referensintryck som vidgar vyerna när man sedan ska ned på kvadratmeternivå och skuggstudier i Rönninge centrum. Närmast är det dags för beslut om programmet för Rönninge centrum, som därefter ska ut på remiss.

Valrörelsen i Salem bestod nästan enbart i ett flashande av banderoller nere på Rönninge torg från Rönningepartiet och oss moderater. Allt har sin tid, låt oss nu börja diskutera på allvar.

Tack SMÅA m fl för alla arrangemang och en trevlig rundtur!

10 thoughts on “Rönninge centrum är värt en resa”

 1. Tack själv Lennart en trevlig sammanfattning av resans många intryck som vi hoppas ska ge oss alla en bra plattform att jobba vidare ifrån.
  Personligen gjorde nog Blackebergs centrum störst intryck, där höghuset fick en särskilt viktig betydelse dels som avslutning på torget men framförallt som identitetsskapande. Jag ser fram emot det forsatta arbetet i Rönninge centrum.

 2. Farsta centrum kanske är ett blåshål, men samtidigt erbjuder de generösa ytorna torghandel stora delar av året och centrumet tycks ha vunnit en del priser. Sedan är trots allt sten vackrare än asfalt och betong…

 3. Förresten vore det trevligt med ett sammanhängande torg framför fönstren(Swedbank) vid Salems centrum, i stället för nuvarande smala remsor. Dagens utformning är en suburban parallell till det Hornstull som Stockholms stad nu ska snygga till och flytta bilarna ut mot gatan.

 4. Nej, men man kan väl få ha synpunkter i både stort som smått? Handelsutredningen som gjordes pekade väl f ö på att en del ytor kring centrum behöver fräschas upp?

  1. För all del. Men torgytan har vi ju centralt i Salems centrum. Jag kände inte riktigt igen mig med parallellen till Hornstull. / LK

 5. Det är ju samma problem fast i mindre skala, man har styckat den befintliga ytan i två och valt att lägga trafik mellan två smala gångytor. Fast smaken är ju som baken, du kanske rentav tycker att det är snyggt utanför entrén till centrum? 😉

 6. Om vi kan hitta den finna miljökänslan som finns i Nockeby torg vor det bra. Detta torg har ca 70 år på nacken och har klarat många olika typer av samhällsförändringar och kriser. Torget har dock levt vidare genom olika förändringar och förblivit en fin lokal lunga för de boende. Bostadsbebyggelsen i området påminner mycket om Rönninge. Serviceutbudet är avpassat till en rimlig standard. I Rönninge för Konsums mycket höga prisläge med sig att handling i resten av butikerna blir begränsad.

 7. Vid planering av och diskussion kring våra centrum i Salem och Rönninge så anser jag att affärsförutsättningarna kommer i skymundan. Utformning och boende är viktigt men för att få levande centrum krävs även att affärsidkare m.fl. skall ha en rimlig chans till inkomst och överlevnad. Olönsamma verksamheter med konkurser och tomma lokaler som följd påverkar centrumprofilen negativt därför krävs, vid planering och utformning av lokala handelscentrum, parallella studier av realistiskt kundunderlag för tänkta branscher. Detta är inte bara viktigt för affärsutövarna utan även för planansvariga instanser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s