I´ll be back!

(Se valresultatet här.)

Det var mycket på en gång under några timmar. Jag är glad över Alliansens seger i riksdagsvalet men upprörd över att SD kommer in. Såväl regering som opposition (inte minst) har nu kniviga överväganden framför sig.

Här i Salem har vi gjort vårt näst bästa val någonsin, 41,9 %! Det är bara två kommuner i länet som är bättre (läs DN), troligtvis bara 2-3 st i landet!

Vi hade nästan 46%. Jag har sagt hela tiden att det är ett resultat som är väldigt svårt att försvara. Nu visade det sig vara rätt, vi har tappat ca 3,5 procentenheter och ett mandat (med reservation för onsdagsräkningen). Borgerligheten har tappat två mandat, majoritetsläget är nu 18-13. Men då ska man räkna hela oppositionen som ett block.

Rönningepartiet har tagit två mandat, SD har tyvärr tagit ett. Vi får se om de senare dyker upp i fullmäktige.

Att Rp dyker upp i fullmäktige hyser jag ingen tvivel om. De har varit mycket strategiska och jobbat i nätverk och motsatt sig ett punkthus i Rönninge C, plockat ”russinen ur kakan” för de bästa plusfrågorna från andra partiers program och bara svarat svävande på hur de ska betala vallöftena. Min uppfattning om den verkliga bakgrunden till Rp finns att läsa i ett tidigare inlägg.

Rp har särskilt siktat in sig på oss moderater och mig personligen. Till dem kan jag bara säga: fundera ni ett tag vad det innebär att vara ett gediget parti som vårt och nå över 40% två val i rad. Det kallas väljarnas förtroende. För mig personligen har jag bara en sak att säga: ”I´ll be back!”

Ett stort glädjeämne är annars riksdagsvalsresultatet i Salem (här). Vi har släpat efter där och lovat oss själva att öka röstetalet för ett omval av Alliansen. Vi ökade med 3 procenheter till 38,5%, mest i de områden där vi knackat dörr.

Tack till kollegorna i valledningen Mats Röhr, Olle Glimvik, Lars Pilsetnek och Delmon Haffo samt alla härliga moderatmedlemmar för en mycket bra kampanj! Jag är nöjd och väldigt stolt över Moderaterna i Salem.

3 thoughts on “I´ll be back!”

 1. Har du någon förklaring till att SverigeDemokraterna trots problemen varje år i december tog sig in i kommunfullmäktige? Partiet fick ju större röstandel i Salem än i Stockholms stad…

  Gjordes tillräckligt i valrörelsen i Salem för att bemöta SD?

 2. Fina siffror ändå Lennart, Grattis till det!! I Simrishamn fick vi FI på halsen.
  Man får ju vara tacksam att det blir fortsatt allians och att MP böjer på nacken något och tar ansvar.
  Koinstigt att man inte mer talar om V och FI och deras bakgrund i kommunism och dess följder.
  Hälsa alla glada Moderater i Rönninge!!
  Annika och Jan-Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s