Första spadtaget för Rönninges nya tennishall

Rönninge tennisklubbs (RTK) inomhushall rasade i fimbulvinterns februari. Ca 600 aktiva stod utan möjlighet att spela. Många av dem var knattar och ungdomar som gick i tennisskola eller idkade juniorträning. 

Direkt stod det klart att kommunen fått en laddad fråga i sitt knä; att hjälpa RTK att bygga upp tennishallen på nytt, eller inte. För oss moderater var det inte svårt att ta ställning i principfrågan, kommunen borde ställa upp.

RTK hade ett lån på drygt 4 mnkr för den gamla tennishallen, ett banklån med kommunal borgen. Det svåra i den politiska processen blev nu hur mycket det nya borgensbeloppet skulle bli. Att kommunen skulle bygga själv var det ingen som förespråkade. En annan svårighet var att tidsaxeln var pressad, RTK behövde ett beslut för att visa sina medlemmar att hallen var på gång.

Det krävdes ett otal möten med tennisklubben, politiska grupper och vår egen fullmäktigegrupp  innan beslut kunde tas. Jag vill nog påstå att detta är det politiska ärende som krävt mest diskussioner under min tid som kommunalråd.

Beslutet i fullmäktige i juni blev kommunal borgen på totalt 20 mnkr för en ny tennishall med fyra banor, en bana mer än den tidigare hallen. Strategin från RTK och kommunen är att det finns så pass hög efterfrågan på att spela tennis, att en något högre investering ger bättre möjligheter till driv i tennisekonomin för det bolag som RTK bildat. Genom bolaget kan man ”lyfta av moms” på ett par miljoner. Kommunen kommer att ha en adjungerad ledamot med suppleant i bolagets styrelse.

Fullmäktige var enigt, ingen var emot beslutet. Första spadtaget togs i början av juli. De första servarna ska kunna slås innan årsskiftet.

Detta är ett mycket stort åtagande för Rönninge tennisklubb, det största i klubbens historia från starten 1919. Det är också ett stort borgensåtagande för Salems kommun. Men glöm aldrig bort att RTK och Salems kommun därmed gör det möjligt för hundratals ungdomar och vuxna att fortsätta spela tennis i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s