”Breaking News: Cameron is primeminister”

Det som startade med Sunderland South torsdag kväll fick sin avslutning med David Camerons visit i Buckingham Palace fem dygn senare. Det är både logiskt, roligt och rättvisande att David Cameron får bilda regering för Tories och Liberaldemokraterna, den första koalitionsregeringen i Storbritannien sedan Winston Churchill.

Det är framför allt rättvisande då ett ”Lib-Lab-cabinet” hade inneburit en minoritetsregering med de två partier som gått bakåt i valet. Britterna behöver en stark parlamentarisk majoritet som kan ta itu med det stora budgetunderskottet.

Liberaldemokraternas svajande mellan Tories och Labour dessa dagar var väl knappast någon större uppvisning i partiintegritet, men troligen ett internt krav som måste genomföras. Det brittiska systemet med majoritetsval i enmansvalkretsar brukar legitimeras med att det ger stabila regeringsmajoriteter. Den här gången levererade inte systemet en sådan majoritet. Nu blir det spännande att se hur kompromissen om valsystemet kommer att se ut. Folkomröstning? ”Alternative vote” (ett begrepp som kräver sin förklaring)?

SkyNews har bjudit på en gedigen show i ständig direktsändning under några spännande kvällar. Trevligt att vara med när historia skapas, inte minst genom TV. 

Vi önskar David Cameron ett stort lycka till och minns samtidigt den finaste repliken från Gordon Brown, när han lämnade 10 Downing Street:

”Jag lämnar nu min näst viktigaste uppgift här i livet, den som premiärminister och värdesätter ännu högre  min allra viktigaste uppgift, den som make och far. Tack och farväl!”  

Intressant? Läs också DN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s