Brittiska valet: Dålig nattsömn när det skrivs politisk historia

 

Det börjar med en ”tory-swing” på 9% i Kingswood, 02.20, fredag natt (svensk tid). Jag skriver om den brittiska valvakan på Sky och BBC. Det brittiska valsystemets tvåpartieffekt är mer tydlig än någonsin, men det ger oss intresserade stundtals mycket spännande valvakor. När det gäller personval i enmansvalkretsar blir det en särskild retorik jag tycker man kan sakna här hemma.

När ”exit-poll” kommit 23.00 stirrar man förundrat över valarbetarna i Sunderland South som med poliseskort och langningskedjor ser till att bli först ”to declare”, kunggöra valresultatet, ca 50 min. efter stängning.

Olika politiker diskuterar ”exit poll”:en, ingen tror på att Liberal-demokraterna ska gå så dåligt, men det är precis det som sedan sker. Det är fascinerande att höra  hur Lord Peter Mandelson (Lab) kommentera kommande Labours förlust och samtidigt frenetiskt slå ifrån sig frågan om huruvida Gordon Brown ska avgå.

Därefter händer inte mycket på ett par timmar, men på småtimmarna börjar valkretsarnas dom flöda in.

Kingswood, UK (bilder: www.fotolia.com)

Kingswood och Battersea tillhör ”Sky 100”, marginaldistrikt där Tories har ett ”target” att vinna från Labour. Det lyckas i de flesta fall, men inte i Torbay. Precis som indikerat tyder allt på att UK går mot ett ”hung parliament”.

Det blir omräkning i Edgbaston och Ashfield, i det senare blir segermarginalen knappt 200 röster. Den kända skådespelerskan Glenda Jackson (Lab) intervjuas efter att ha klarat sitt mandat med ca 40 röster! För att genomlida den sammanräkningen hade hon nog nytta av att ha spelat Elisabeth I i den där TV-serien för evigheter sedan.

Kl 04.07 tar Tories över Dover. Vid 04.30 leder de för första gången i antalet parlamentsplatser. Sedan fortsätter framgången genom soluppgång och morgonkula fram till 15.00, då de bryter 300-strecket.

Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg gör ett mycket tydligt uttalande, där han menar att Tories och David Cameron bör få första chansen att bilda en regering. Gordon Brown svarar att bollen ligger hos Tories och LibDem. Själv sitter han kvar…

Till priset av nattsömnen har man fått sig en TV-upplevelse med politisk historia. Fortsättning följer, kanske hela valsystemet ligger i förhandlingspotten. Grattis till valsegern, David Cameron, och lycka till!

Till slut: kolla in Sky:s grafik! Läs DN.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s