Ideologisk triumf för Alliansen med jobbskatteavdraget

IMG_7260 by Alliansen

(Allianståget 4 maj, från DN)

Vallöftena flödar ymnigt just nu. Andra sköter de strategiska kommentarerna. Jag tänkte kommentera två ”poänger”.

Den röd-gröna oppositionen rör inte jobbskatteavdragen upp till inkomstläget 40 000 kr i månaden. Vi tar det igen; en opositionsgruppering bestående av allt från gråsossar till illröda vänsterpartister accepterar den borgerliga alliansens skattesänkningar för de allra flesta, de har förlikat sig med tanken att människorna har rätt att själva disponera en större del av sin arbetsinkomst.  En ideologisk triumf för alliansen, efter ganska många år av debatt.

(Naturligtvis höjer de bensinskatten och andra jobberoende skatter och avgifter, men icke förty, de vågar inte röra den sänkta marginalskatten.)

Riktigt bedrövad blir man däremot när man läser att de tänkt sig trängselskatt på Essingeleden. Redan innan den folkomröstning om Förbifart Stockholm (som jag kritiserat på denna blogg) de drömmer om, ska de alltså lägga biltullar på den enda väg som finns för att ta sig förbi Stockholm.  Biltullar har man för att styra bort biltrafik och uppmuntra kollektivåkande. Slår de rödgröna till med biltullar på Essingeleden finns inga alternativvägar. Och kollektivtrafik är knappast något alternativ för långväga lastbilar eller semesterbilister. De rödgrönas logik är minimal, men halsstarrig.

Vet du förresten hur mycket du tjänat på jobbskatteavdraget? Gå in här.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s