När (S) äventyrar Förbifart Stockholm sänker man Södertörns potential

Samtliga moderata gruppledare på Södertörn säger i ett gemensamt uttalande att:

”När (S) ställer förbifarten på spel riskerar hela Södertörn att förlora i konkurrenskraft och attraktivitet. Obalansen mellan norr och söder förvärras.”

Jag tog initiativet till detta uttalande av två skäl. Först och främst, det gäller att visa på att äventyrandet av Förbifarten faktiskt får reella effekter. Det politiska spelet är inte bara retorik och tävlan om pressutryme. Riskerar man Förbifarten, riskerar man också utvecklingspotentialen i Kungens Kurva. Det är allvar nu.

Det andra skälet är att kräva besked lokalt av (S). Står (S) i länet, med arbetarekommuner i Södertälje, Haninge, Huddinge och Botkyrka bakom den rödgröna uppgörelsen?   

Tre (S)-politiker på Södertörn har uttalat sig. Oppositionsrådet i Haninge Robert Noord kallar uppgörelsen ”genial”. Jag undrar om kompromissen ter sig lika utomordentlig för de företag i Jordbro som finns i Haninge eller för de som överväger att etablera sig där? Förbifarten är en historisk möjlighet att knyta samman Södertörn med de norra länsdelarna och skaffa sig direktaccess till Sveriges hetaste kommunikationer.   

Bloggaren Peter Andersson i Huddinge, som är klart läsvärd och oerhört produktiv, avhandlar frågan kort. ”Med folkomröstningen kan Förbifarten bli av”, skriver Peter. Men Peter, hur många tusen jobb riskerar Kungens Kurva-området att tappa till Arninge, Barkarby, Solna eller andra exploateringsområden på norrsidan när (S) ger (Mp) och (V) greppet över detta deras främsta oppositionsobjekt?

Min salemskollega Arne Närström (S) är mer uppriktig: ”Jag gillar inte kompromissen”, uttalar han i DN. Arne, undertecknad och tusentals länsbor från sydvästra delen vet vad det innebär att behöva kalkylera med en timma extra när man ska genom sta´n, t ex för att passa incheckningstid på Arlanda.

Det mest intressanta med länssossarnas reaktioner blir nog snarare att betrakta ett sorgligt åskådningsexempel på Rörelsens undertryckande av det egna politikerjaget till fördel för en kosmetisk fasad.

Läs mer i DN och Intressant. Läs också Handelskammarens artikel på SvD:s Brännpunkt idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s