Europa i DN – ”det gamla vanliga virrvarret”

Tre olika artiklar i DN fångar förtjänstfullt mångfalden i begreppet Europa. Göran Rosenberg svarar för dagens två bästa citat. I en ledarartikel (tyvärr ej på nätet) om ”Europas problem, … om det gamla vanliga virrvarret” skriver han bl a:

”Européernas förmåga att förfölja, fördriva och förinta varandra i namn av något mindre än Europa har präglat den europeiska civilisationen i lika hög grad som dess förmåga att producera en Shakespeare, Michelangelo, Bach eller Einstein.”

På annan plats i DN meddelas att Grekland accepterar att ”Former Yugoslav Republic of Macedonia” nu får benämnas ”Norra Makedonien”, vilket förväntas leda till att Norra Makedonien får föra EU-förhandlingar. Detta kan tolkas både som en bekräftelse på Göran Rosenbergs tes, men också som ett tecken på att ”Europa kan”.

I förstaledaren skriver DN att ”Europa behöver britter”, försedd med en illustration där Gordon Brown kikar ut över Engelska kanalen och måhända skådar den isolerade kontinenten. Den stora frågan i ledaren är hur mycket som ligger i Tories EU-kritiska retorik.

När man betraktar denna trepolära och spretiga bild av Europa, kan man dock söka tillförsikt i Göran Rosenbergs konstaterande att EU är det enda fredliga och mest framgångsrika försöket att hålla samman Europa. Hans artikel innehåller också en tänkvärd poäng:

”Europa är problemet på vilket Amerika är svaret.”

Det är något att fundera över.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s