USA tog steget

Det skrevs historia i Washington i natt när representanthuset röstade igenom Obamas sjukvårdsreform. För många av oss –  som kan ta sig till närmaste akutmottagning med brutna ben utan eftertanke om egen kostnad – försiggår denna debatt i en annan värld. Att de politiska motsättningarna är tuffa framgår inte minst av nminoritetsledaren John Boehners tonläge, se klippet här.

Dick Erixon har en alert och analytisk bevakning av den amerikanska politiken som jag försöker följa. Man slås av att det är en mastodontreform kongressen nu antagit. Ingen kan överblicka de totala kostnaderna eller den byråkratiska utvidgningen.

Men när man betraktat USA och amerikansk politik på håll, med svenska glasögon, är det avsaknaden av ett grundläggande skyddsnät som sticker ut som anmärkningsvärt. Detta i stormakten där sjukvårdskostnaderna är bland de högsta på vår jord.

Intressant?

5 thoughts on “USA tog steget”

 1. Byråkratin i amerikansk sjukvård – med alla blanketter till och från försäkringsbolagen – är väl redan världens mest omfattande?
  En kompis som bor i Kalifornien häpnar också över byråkratin när det gäller att få tillstånd att gå till tandläkaren. I det fallet riskerar byråkratin både onödigt lidande och att förutsättningarna för ett lyckat ingrepp försvinner innan maskineriet malt färdigt…

 2. Det hemska är att vi är på väg mot USAs system. Vi har redan ett barnsjukhust som erbjuder privata försäkringar, vilket betyder att de som har råd ska kunna köpa sig föbi vårdköer m.m.
  Jag hoppas verklige att landstinget tar tillbaks vården i sin egen ägo igen!

 3. Det är bättre att sjukhusresurser som annars inte används kan utnyttjas genom att privata försäkringsgivare går in och betalar för vård. Det är knappast en övergång till USA:s system. Däremot verkar USA med denna reform ha tagit ett steg mot vårt system. / LK

 4. Hur menar du med att ”sjukhusresurser som annars inte används kan utnyttjas genom att privata försäkringsrådgivare går in och betalar för vård”?
  Skulle dessa sjuka personer inte använda sig av sjukvården om inte detta privata sjukhus fanns? Betalar inte landstinget för vården som bedrivs på barnsjukhuset?

  1. Tack för kommentaren!

   Företag som erbjuder privata vårdförsäkringar går ju in och betalar för operationer då landstingsdrivna sjukhus har lediga resurser, t ex operationssalar. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s