Afghanistan – rättmätigt prov för vänstern

Tillbaks från semestern med en veckas jobb bakom mig tänker jag kosta på mig två, måhända traditionellt partipolitiska, konstateranden.

För det första är de rödgröna överens om utrikes- och försvarspolitiken. Nästan, inte om den svenska insatsen i Afghanistan. (V) vill ta hem den svenska FN-styrkan.

Det är lätt för vänstern att bli överens t ex om att skära ned på flygvapnets resurser hemmavid, men när det närmar sig skarpare lägen mäktar de inte med. Sverige har sluppit två världskrig. Dock är vi traditionellt ambitiösa när det gäller att ställa upp med FN-frivilliga. När säkerhetsläget på plats blir bistrare vill (V) lämna skutan och ta hem de engagerade FN-soldaterna som vågar mycket för sin insats. När det hårdnar till från talibanerna vill (V) evakuera. Detta är internationell solidaritet från vänsterhåll när verkligheten tränger på.

För det andra. De rödgröna säger sig vara överens i sjukförsäkringsfrågan. Förutom ”återställaren” i riktning mot tidigare stora utanförskap, är de uppenbarligen inte klara med finansieringen. Den avslappnade hållningen till statsbudgeten imponerar sannerligen inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s