Nyårsbetraktelser under snötäcket

Maldiverna (www.fotolia.com)

Jag har ägnat några av det nya årets första timmar åt en liten del av det svenska efterspelet till miljökonferensen i Köpenhamn. Är det möjligt möjligt att nå en världsomspännande överenskommelse i klimatfrågan?

Maria Wetterstrand (Mp) var kvickt ute i DN och fördömde resultatet. Jan Eliasson (S)  är angelägen om att hålla fast vid FN som ram för fortsatta miljöförhandlingar. Eliasson menar att det inte krävs enhällighet. Men hur skulle G77-länderna på allvar kunna bli en pragmatisk förhandlingspart för EU och USA?

Hans Bergström skriver i DN om behovet av att forskarsamhället samlar sig till en nystart i debatten, bl a på grund av ”climategate”. Hans Bergström är också avog till miljöuppgörelser inom FN-ramen. Detta är sunt. Istället för G77, borde initiativen komma från G8 eller G20, så att EU, Ryssland, Kina och Indien inkluderas.

När det gäller det partisnäva perspektivet kan man konstatera att Miljöpartietverkar tycks glida fram på en autostrada i opinionen. Det är lätt att tala om progressivitet och kräva internationella flygskatter.

Fredrik Reinfeldt (M) arbetade stenhårt och nådde resultat i att samla EU som en ledande kraft för en uppgörelse i Köpenhamn. De ansträngningarna och dess hårda prövning mot den komplexa verkligheten har inte glömts bort. Maria Wetterstrand och Mp har inte prövats över huvud taget.

One thought on “Nyårsbetraktelser under snötäcket”

  1. Alliansen har gett MP ett friläge mot öppet mål pga deras hållning i klimatdebatten. Det hade ju varit önskvärt att man hade gjort en seriös undersökning innan man hoppade på klimatalarmismen. Det har faktiskt varit helt uppenbart under ett antal år att det har varit fråga om forskningsfusk. Climategate har skapat ett nyhetsvärde, men det gick faktiskt tämligen enkelt att ta reda på detta innan Climagate, Vaclav Havel han gick aldrig på det. Man borde snarast hitta en strategi för komma ur den pinsamma situation och samtidigt få MP att framstå som de miljöfundamentalister (utan verklighetsförankring) som de i verligheten är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s