Demonstrationerna: Konsekvent men inte tillräckligt

 

Salems kommun om demonstrationstillstånden

Polisen meddelar idag att de avslår ansökan om demonstrationstillstånd från antirasistiska ”Salemfonden.se”. Motivet till avslaget är de dåliga erfarenheter polisen har av tidigare års demonstrationer. Polisen har däremot beviljat tillstånd för de ansökningar som lämnats in av de främlingsfientliga i Salemfonden och Uppsalabor mot rasism.

Salems kommun kommer inte att överklaga avslagsbeslutet för ”Salemfonden.se”. Däremot överklagas tillstånden för Salemfonden och de antirasistiska ”Uppsalabor mot rasism”. 

– Det är bra att polisen är konsekvent och inte beviljat de antirasistiska grupperna tillstånd till en gående demonstration, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M). 

– Under en serie av år har dessa grupper brutit mot givna tillstånd och orsakat stor oro och vandalisering. Polisen har visat att de lyssnar på våra synpunkter. 

– Däremot är vi kritiska mot att de främlingsfientliga grupperna tillåts störa Luciahelgen och därmed blockera hela kommunen den dagen, fortsätter Lennart Kalderén. 

– Vi tycker också att polisen tar onödiga risker genom att låta ”Uppsalabor mot rasism” demonstrera vid kommunens känsligaste vägkorsning. Av dessa skäl kommer vi att överklaga dessa två gruppers tillståndsbeslut. 

– Samtidigt gäller det att vara beredd på ytterligare juridiska turer fram till lördag, avslutar Lennart Kalderén. 

Beviljade tillstånd

 Salemfonden har tillstånd att gå klockan 16 från Rönninge pendeltågstation, via Hagavägen, Rönningevägen, Salemsvägen, Säbytorgsvägen till korsningen Säbytorgsvägen-Storskogsvägen Salemfondens demonstration där demonstrationen ska avslutas klockan 19. Uppsalabor mot rasism har fått tillstånd till en stående demonstration på Salemsvägen, 50 meter norr om korsningen med Säbytorgsvägen.

Intressant? 

9 thoughts on “Demonstrationerna: Konsekvent men inte tillräckligt”

 1. Hela den här demonstrationsgrejen är förfärlig. Har aldrig sett så många poliser smalade på en plats som de gånger jag besökt Rönninge vid denna tid på året. I varenda buske. Mitt i detta ska barnabarnet fira födelsedag. Inte kul

  1. Ja, Mary, du blir väl inte förvånad om jag håller med dig. När Rousseau och Churchill hyllade yttrandefriheten tror jag inte det var så här de tänkt sig den materialiseras. / Lennart

 2. Polisen påstod efter förra årets demonstration att dom vara nöjda. Men det tycker inte vi som bor på Emanuel Birkes väg, vi var både instängda eller utstängda från vårt boende. Någon reservplan för att hjälpa oss fanns inte.
  Det bor över 300 hundra äldre personer på gatan som helt lämnades åt sitt öde. En del fick lämna bilar med mat och hanka sig hem med sina rollatorer i lervällingen förbi Fågelsången.

  1. Det är bra att du vittnar om detta. Man behöver läsa verklighetsskildringar för att kunna ta till sig händelserna under denna absurda lördag. / Lennart Kalderén

 3. Det fanns också taxibilar förra året som vägrade ta färdtjänstkörningar till eller från det berörda området.

  Kanske kunde Polisen donera pengar till bygget av en speciell gångväg dit dylika demonstrationer kunde hänvisas?

 4. Som boende i innerstaden lider jag regelbundet av ”Stockholm Maraton” och ”Prideparaden”. Där jag bor är det således tidvis avspärrat och min rörelsefrihet är ”begränsad”. Gnäller jag i min blogg över detta? Jag stöder inte odemokratiska rörelser men bäste Kalderén – antasta icke yttrandefriheten.

  1. Finns det öppna mataffärer i närheten? Kan du åka tunnelbana? Vågar du bjuda folk på fest, eller gå på en? Slipper du demonstranter som vandaliserar din portuppgång? Då är du i guldsits utan att ha tagit till dig våra upplevelser dessa dagar. I så fall visar du också på hela poängen med vår argumentation. Salem är för litet för att bli utsatt för detta, gång på gång. / Lennart

 5. Nu tar SD ytterligare ett litet kliv mot vågmästare. Tack för det du, bra jobbat av en som också verkar ha väldigt underliga idéer om demokrati och yttrandefrihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s