Miljöpolitik mot övergödning

DN skriver idag om klimattoppmötet i Köpenhamn. Det påbjuder viss självrannsakan när det gäller miljöpolitiken i lokalsamhället. En fördel med att verka i en liten kommun är att det är lätt att följa olika projekt i gator, byggnader eller t ex våtmarker.

Bornsjön är dricksvattenreserv för hela Stockholm med omnejd. Den kontrolleras och sköts av Stockholm Vatten AB med stor omsorg. Därutöver finns Uttran och Flaten inom tätorterna i kommunen. Dessa sjöar är övergödda.

Vi arbetar på två fronter för att råda bot på detta. Dels bygger vi ut kommunalt vatten och avlopp i hela tätortsdelen, dels anläggs dagvattendammar för att rena dagvattnet (regnvatten på hårdgjorda ytor). Dagvattendammar/-trappor har anlagts i Uttringe, Sandbäck och Herrängen. Kommunen utreder en större dagvattendamm vid Mosshagen. Det finns två lägen, ett längre norrut mot bebyggelsen och ett ett annat längre söderut mot kanten av naturreservatet Garnudden.

Kommunen är ännu inte klar med alla utredningar. Det lär heller inte bli helt gratis, det kommer att belasta VA-taxan. Men det är en insats som får sjön Uttran att må bättre.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s