En klok budget

Man är liksom dagen efter, budgetdebatten i kommunfullmäktige. I landstinget och vissa kommuner tar rådplägningarna två dagar, i Salem drygt två timmar. Men vår debatt är desto mer intensiva om man har huvudansvaret för den budget på 692  miljoner som skulle klubbas. Oppositionen ville höja skatten med 50 öre.

Mitt inledningsanförande gick under titeln ”En klok budget”. ”Klok budget” kan översättas med ”förnuftig hushållning”. En förnuftig hushållning kännetecknas, för det första, av medvetenheten att man arbetar med knappa resurser, det handlar om att välja och att välja bort. För det andra, präglas budgeten av att vara anpassad till läget. Vi är fortfarande nere i en lågkonjunktur, troligen på väg upp, men försiktighetsprincipen bör råda, därför bromsas investeringarna. En förnuftig hushållning ska, för det tredje, vara förenligt med det politiska mandat man fått. Salemborna vill inte ha länets högsta skatt, de vill ha valuta för skattepengarna.

Oppositionen vill göra ”kvalitetssatsningar”, behövs de? Den borgerliga majoriteten tar avstamp i en dokumenterat gedigen kvalité. Salem toppar bland Södertörnskommunerna i en mängd jämförelser (klicka på bilden ovan).

De borgerliga fullmäktigeledamöterna (20 mot 9 i oppositionen), kan vara övertygade om att budgeten står på god grund. Mitt subjektiva utdrag från debatten handlar vidare om att oppositionen påstod att de inte gillar skattehöjningar. Verkligheten talar ett annat språk. De bekräftade själva att det bara var 2008 som de inte yrkat på skattehöjning. I övrigt var det en öppen och trevlig debatt utan fula slängar. Pia Ortiz-Venegas (V) visade bl a ekonomichefskompetens.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s