Uppdaterat: Landstingsfullmäktige

OBS! Uppdatering, se längst ned!

(S) försöker ta över Spårväg Syd. Man prövar olika varianter för att ställa spårvägar mot varandra. Deras attityd mot Spårväg City är inte särskilt välkomnande. De påstår att vi prioriterat Cityspårvägen och skjutit Spårväg Syd på framtiden.

Tanken om Spårväg Syd väcktes kring millennieskiftet, bl a av KS-ordförandena på Södertörn. Det var där strecken drogs på kartan för en tänkt spårväg från Älvsjö station, över Fruängen till Skärholmen, genom Kungens Kurva, längs Glömstavägen fram till Flemingsberg.

SL gjorde en idéstudie med denna tänkta sträckning. När de rödgröna hade majoritet i SL-styrelsen under åren 2003-2006 började jag trycka på för att få in spårvägen i SL:s planeringssystem. Så mycket mer hände inte.

Under denna mandatperiod har det däremot hänt saker. Det senaste är att landstinget (Christer G Wennerholm), Huddinge kommun (Daniel Dronjak-Nordqvist) och Stockholms stad (Sten Nordin) träffat en principöverenskommelse och att en förstudie startats inom SL.

Mot denna bakgrund tar man sig för huvudet när (S) nu försöker påstå att vi ”prioriterar bort” spårvägen.

Detta är SL:s optimistiska tidplan:

Förstudie klar                      2010/11
Järnvägsplan klar               våren 2012
Upphandling klar                2013

(S) vill anslå 1 miljard över 2013 och 2014 för att starta byggandet. Den borgerliga alliansen ligger på drygt 100 miljoner. Är då en byggstart 2013 realistisk? Nej, knappast. Som någon sade: ”Då ska allt gå på räls!”. Parallellt med planerna ovan ska de berörda kommunerna ta fram detaljplaner. Det är inte ofta som dessa går igenom utan överklaganden.

Därför är det ett oblygt frieri när (S) vill göra intryck av byggstart 2013. Spårvägen ska påbörjas så snart som möjligt. Peter Andersson (S), tycker att Alliansen skulle röstat för (S)-yrkandet att planerad byggstart ska ske 2013. Det vore att rösta mot SL:s mest optimistiska tidplaner, alltså mot bättre vetande. Det vore också att delta i (S) tävlan om att vinna rubriker genom luftiga markeringsbelopp i en budget. Det är inget för mig.

Debatten kan följas här. (Inlägg 06:05:07, repliker på 06:53:45.)

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s