John Adams och historiens häftigaste dokument

Isolated US 2007 One Dollar Coins

Mina söndagskvällar förgylls numera även av TV-serien ”John Adams”. Denna ambitiösa och välgjorda historielektion bjöd igår på preludierna till självständighetsförklaringen 4 juli 1776 och separationen från Stor-britannien. Födslovåndorna för Amerikas Förenta Stater var inte lätta. Att gå i väpnat uppror mot Kung George var inte självklart för en del av kolonierna. (Eller ”delstaterna” som det rättades i programmet. Unionen verkade därmed ha delstater innan de hade en stat.)

I TV-serien blir John Adams, senare USA:s andre president, det retoriska kraftcentrum som driver på för frigörelsen. Thomas Jefferssons arbete med själva självständighetsförklaringen är lika intressant. Förklaringen sätter kontinentalkongressen som representant för ”We, the people” och låter den tala i folkets namn. Den förklarar att man anser sig ha rätt att göra uppror mot tyranni och baserar sin självständighet på en katalog av fri- och rättigheter, ”Bill of rights”.

Kanske är självständighetsförklaringen historiens häftigaste dokument. (Läs originaltexten här.) Tretton år före den franska revolutionen höjer ett antal deputerade från en annan kontinent sitt banér och låter det bli en milstolpe i historien. Ett trendbrott där historien byter riktning. TV-sekvensen när Benjamin Franklin föreslår att fri- och rättigheterna ska betraktas som ”self-evident” (självklara) var – i all sin enkelhet – en huvudpoäng.  

De fri- och rättigheter som ledde till krig och religionsförföljelse i Europa bildar här grundstenar för en ”smältdegel” av invandrare från den Gamla Världen till den Nya. Den amerikanska nationen föddes i krig och hade slaveriets avskaffande genom krig framför sig. Men det filosofiska och politiska genombrottet efter den bildade kontinentalkongressens samvetsgranna överläggningar, lyser minst lika klart som stormningen av Bastiljen när man blickar några sekel tillbaka.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s