Ingen skattehöjning i Salem

90522SalarpByggeBorrmonsterTidigare har vi befarat en skattehöjning inför nästa år, trots ett stort sparprogram på ca 15 miljoner. Nu, när budgetförslaget från den borgerliga majoriteten presenteras, kan vi se att läget har förbättrats under hösten. Det har skett främst genom extra statsbidrag från regeringen på 11,5 miljoner. Budgeten visar därmed på +7 miljoner för 2010 och därför föreslås oförändrad skatt.

För 2011 och 2012 är läget fortfarande lite grått. Dock räknar jag och vi med motsvarande tillskott från staten eller en ansenlig konjunkturförbättring med högre skatteintäkter. I nuläget är det dock underskott; -7 miljoner för 2011 och -14 miljoner för 2012.

Lågkonjunkturen har gjort besparingar nödvändiga, bl a inom grundskolan och gymnasiet. Samtidigt får vi återigen bekräftat att vi har hög kvalité på verksamheten. Bekräftelsen kommer dels genom en SCB-undersökning där våra kommuninvånare ger servicen inom vård, skola och omsorg mycket höga betyg. Bekräftelse kommer också genom de årliga nyckeltalsmätningarna på Södertörn där kvalitén mäts i ekonomiska mått och Salem hamnar bland de bästa.

DSC_1763

Det finns också satsningar i budgeten. Inom Barn- och Utbildningsnämnden får förskoleklasserna fler tjänster för ca 2 miljoner och barn med behov av särskilt stöd får ytterligare 500 000 kr. Vi lägger också 100 000 kr för ett projekt för bättre skolmat. Genom en extern konsult och ”benchmarking” (jämförelser med de bästa) ska skolmaten kunna förbättras allmänt, samtidigt som de första ombyggnaderna av köken i grundskolor och förskolor genomförs.

Trots ett besvärligt konjunkturläge kan vi klara oförändrad skatt. Detta är en budget för en kommun med god kvalité och högt förtroende från sina kommuninvånare.

(Bilden visar till- och ombyggnaden av äldreboendet Salarp i Rönninge.)

Intressant?            Läs mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s