Sveriges mest köpotrogna kommun?

supermarkt

”Det finns plats för två större livsmedelsbutiker i kommunen, men inte fler.”

Så kan man sammanfatta den handelsutredning som Structor gjort om Rönninge och Salems centrum. En utbyggnad av Rönninge centrum är pågång. Då är det bra med en handelsutredning som kan räkna på butiksytor och kundunderlag.

Frågan är om inte Salem är Sveriges mest köpotrogna kommun? Inom dagligvaruhandeln ligger försäljningsindex under 40, d v s endast en tredjedel av försäljningsunderlaget renderar inköp inom kommunen. Medianen för förortskommuner ligger på 85%. Huddinge, med Kungens kurva, ligger långt över 100%. Salems nivå för sällanköpsvaror ligger även den rekordlågt, under 10%.

Att Salemborna tar bilen till fjärran belägna köptempel är nu inte så konstigt. Vi konkurrerar också om titeln ”största utpendling till vardags”, arbetena finns på pendelavstånd inom 08-området.

Med ”Menyn” i Salems centrum hoppas jag att statistiken ska förbättras. En ny, stor livsmedelsbutik med manuella kött- och fiskdiskar borde kunna locka en hel del kommuninvånare att handla på gångavstånd istället för att dra iväg till Alby eller Södertälje.

Kommunen och centrumägaren diskuterar just nu parkeringen vid Salems centrum, som snart torde bli lättare att använda. Det vore verkligen kul med ett trendbrott för handeln här i hembygden.

Intressant?

4 thoughts on “Sveriges mest köpotrogna kommun?”

  1. Jag är inte så säker på att det är meningsfullt att jämföra kommun med kommun på det här sättet. SCB räknar ju stora delar av Salems kommun till tätorten Tumba, och det är kanske med utgångspunkt i tätortsbegreppet man möjligen kan göra intressanta jämförelser.
    Salem har ju näst intill ingen handel som lockar utsocknes, vilket Kungens kurva och Skärholmen är inriktade på.

    I Söderby blev det en pizzeria, men lokalen är så liten att man tvivlar på om det kan bära sig. Pizzerior finns det dessutom relativt gott om i trakten, varför det hade varit trevligt med en liten servicebutik eller mat av annat slag.

    1. Tanken var just att visa på hur förhållandena skiljer sig. En annan tanke var att illustrera att det är konsumenterna (=kommuninvånarna) som har makten i sin hand – rent bokstavligen t o m – beroende på var de handlar. / Lennart

  2. Ja, siffrorna visar att kommunerna är olika men de visar knappast ”rätt” eller ”fel”.

    I ett längre perspektiv är det dessutom så att kommunpolitikerna bestämmer vilka möjligheter till shopping som ska finnas i en kommun – och därmed hur många arbetstillfällen som ska kunna finnas. Salem har troligen därvidlag svårt att även i en framtid tävla med Kungens Kurva etc, och troligen är det inte ens önskvärt…

    1. Marknaden har alltid sista ordet. Exemplet Salem visar att underlaget sannolikt är för litet för bokhandel och klädkedjor. Tanken med nya ”Menyn” i Salems centrum är att konkurrera med andra butiker på längre håll genom att erbjuda ett större utbud här lokalt. Det hoppas jag mycket på. / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s